Arş. Gör. Taha Talip TÜRKİSTANLI ve Yrd. Doç. Dr. Kpt. Barış KULEYİN’in “DENİZ HAYDUTLUĞU ÇERÇEVESİNDE DENİZ GÜVENLİĞİ VE ÖZEL DENİZ GÜVENLİK ŞİRKETLERİ” Adlı Kitabı Cinius Yayınları’ndan Çıktı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları Arş. Gör. Taha Talip TÜRKİSTANLI ve Yrd. Doç. Dr. Kpt. Barış KULEYİN’in “DENİZ HAYDUTLUĞU ÇERÇEVESİNDE DENİZ GÜVENLİĞİ VE ÖZEL DENİZ GÜVENLİK ŞİRKETLERİ” adlı kitabı Cinius Yayınları tarafından yayınlandı.

Cinius Yayınları tarafından yayınlanan bu eserde, deniz güvenliği, deniz ulaştırmasını tehdit eden unsurlar ve uluslararası güvenlik anlayışında köklü değişimlere yol açan deniz haydutluğu olayları incelenmiştir.

Bu kapsamda deniz haydutluğuyla mücadelede yeni bir olgu olarak öne çıkan özel deniz güvenlik şirketleri ve gemilere konuşlandırılan silahlı özel gemi güvenlik personeli uygulaması deniz haydutluğu ekseninde tartışılarak, bu uygulamanın gereklilikleri, olumlu ve olumsuz yönleri ortaya çıkarılmıştır. Bu kitapla, deniz güvenliği, deniz haydutluğu ve silahlı özel gemi güvenlik personeli uygulamasının ortaya çıkışından bugünkü haline gelene kadar yaşanan süreçler kapsamındaki konulara ilgi duyan tüm kesimlere Türkçe bir kaynak kazandırılması hedeflenmektedir.

Arş. Gör. Taha Talip TÜRKİSTANLI’nın Özgeçmişi;

1991’de İzmir’de doğan Taha Talip Türkistanlı, 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nden mezun olarak Uzakyol Vardiya Zabiti yeterliliğini kazanmıştır. Aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nda lisansüstü eğitimine başlamış, 2014 yılında Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı ile Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne araştırma görevlisi olarak atanmış ve lisansüstü eğitimini tamamlamak üzere Dokuz Eylül Üniversitesi’nde görevlendirilmiştir. 2016 yılında “Deniz Haydutluğuna Karşı Gemilerde Özel Deniz Güvenlik Şirketi Hizmetlerinin Kullanımı Üzerine Bir Çalışma: Türk Gemiadamlarının Algısı” başlıklı yüksek lisans tezini sunarak yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi’nde doktora eğitimini sürdüren Türkistanlı, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak hizmetine devam etmektedir.

Yrd. Doç. Dr. Kpt. Barış KULEYİN’in Özgeçmişi;

Dr. Barış Kuleyin 2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden mezun olmuştur. Çeşitli gemilerde uzakyol vardiya zabitliği görevi yaptıktan sonra askerlik hizmetini Deniz kuvvetleri Komutanlığı bağlısı TCG Van gemisinde seyir subayı olarak tamamlamıştır. Askerlik hizmetinden sonra çeşitli gemilerde 2003 yılına kadar ikinci kaptanlık yapan Dr. Kuleyin, 2003 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda (Denizcilik Fakültesi) araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır. İki yıl sonra öğretim görevliliğine atanmış ve aynı yıl “Limanlarda Gemi Kaynaklı Çevresel Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi: Aliağa Limanı Uygulaması” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlamıştır. 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Doktora Programı kapsamında “Uluslararası Enerji ve Ulaştırma Koridorlarındaki Stratejik Gelişmelerin Türk Deniz Ticaretine Etkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma” başlıklı doktora tezini Prof. Dr. A. Güldem CERİT danışmanlığında tamamlayarak doktor unvanını almıştır. Tez çalışması için Erasmus programı kapsamında Yunanistan’da bulunan Aegean Üniversitesi’nde yaklaşık 3 ay süreyle araştırmalar yapmıştır. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde kaptan öğretim üyesi olarak dersler vermekte ve Denizcilik Eğitimi Anabilim Dalı bünyesinde akademik çalışmalarına devam etmektedir. Kuleyin, evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

Editör: TE Bilişim