Cumhurbaşkanı Erdoğan , Rusya ziyareti öncesi Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizi değerlendirerek, "Maalesef bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor.Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu biz çok iyi biliyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya ziyareti öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine Kuzey Irak’ta meydana gelen depremle ilgili konuşarak başlayarak, geçmiş olsun dileklerini iletti.Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. İran’ın sınır bölgesi Kirmanşah’ta ciddi can kayıpları oldu.Felaketin hemen ardından ilgili kuruluşları bölgeye sevk ettik. AFAD, Kızılay, diğer birimler kurtarma çalışmalarına başladı. 50 tırlık yardım konvoyu Habur’dan Irak’a girmiş bulunuyor. Türkiye zaten bu tür zor durumlarda her zaman bölgedeki kardeşlerinin yanında yer almıştır "dedi.

Rusya ziyareti ile ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Beraberimdeki heyetle üç ülkeyi kapsayan ziyaret gerçekleştireceğiz. İlk ziyaret Rusya’ya olacak Soçi’de görüşmelerimizi yapacağız. Dostum Putin’in davetine icabetle bu ziyarete gerçekleştiriyoruz. Ticari ekonomik ilişkiler başta olmak üzere Suriye’de gelinen son noktaları değerlendireceğiz. Atılacak adımları konuşacağız. Rusya ile ticaret hacmimizi hedef olarak 100 milyar dolar olarak belirlemiştik. Bu hassasiyetimizi korumaya devam edeceğiz. Engellerin büyük oranda kaldırdığını söyleyebiliriz. Geriye kalan bazı ticari kısıtlamaları kaldırıyoruz. Vize muafiyetini yeniden tesisi yönünde beklentimi ileteceğim.Bu yıl 4 milyonu Rus turisti ağırlama imkanımız oldu. Diğer tüm başlıklarda bu seviyeye ulaşmak istiyoruz.Enerji alanında yakın işbirliği içindeyiz.Türk akımı projesi hızla ilerliyor. Akkuyu Nükleer santral projesi 2023’de faaliyete geçmesi için çalışmalar sürüyor. Bölgesel konularda alışverişte bulunacağız. Suriye itilafına ilişkin son görüşmeler çok çok önem arzediyor "dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan , bir basın mensubunun Dağlık Karabağ sorununun konuşulup konuşulmayacağını sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan , " Dağlık Karabağ konusunu Putin ile görüşme düşüncem var " dedi. Kuveyt ziyaretini de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan "i 2017 yılı Kuveyt’le ilişkiler açısından müstesna bir yıl oldu. Kuveyt’le ilişkileri daha da güçlendirmek istiyoruz. Ziyaretimiz sırasında inşallah çeşitli alanlarda anlaşmalar gerçekleştireceğiz. Bölgedeki son gelişmeler, terörizmle mücadele gibi konularda görüş alışverişinde bulunacağız. Körfez İşbirliği konseyi içinde kriz devam ediyor. Kuveyt arabuluculuk rolünü üstlenmeye devam ediyor. Krizin uzadığı her gün bölgemiz için büyük bir kayıp" dedi. Katar ziyaretini de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2016 yılındaki 710 milyon dolarlık ticaret hacmini daha da arttırmak istiyoruz. Yatırımların karşılıklı olarak arttırılması konusunda gayret gösteriyoruz. TSK’nın Katar’da konuşlanması sürece devam ediyor. Bu süreç ,Katar’ın ve genel olarak körfez bölgesinin güvenliğine vermiş olduğumuz önemin bir nişanesidir. Körfez’deki tüm ülkeler bizim kardeşimiz ve kadim dostumuzdur. Suudi Arabistan’ın, Katar’ın, Kuveyt’in ,Bahreyn’in istikrar ve huzuru bizim için önemlidir. Maalesef bir süredir bölgede kardeşi kardeşe kırdırma siyaseti izleniyor.Bunun da kimler tarafından tedavüle konulduğunu biz çok iyi biliyoruz. Aslında dünya da çok iyi biliyor. Bölgemizdeki liderlerin basiretle, ferasetle, aklı selimle hareket ederek bu oyunu bozması şarttır" dedi.
Kaynak: iha