Çanakkale’de tarihi alan kılavuzları, şehitler için dua ederek, terörü lanetledi. Bir alan kılavuzunun okuduğu ‘Mehmet Toprak Oldu’ şiiri ise basın açıklamasına katılanları ağlattı.
Gelibolu Yarımadası tarihi alanında görev yapan alan kılavuzları, son günlerde ülke genelinde yaşanan terör olaylarını lanetlemek ve şehitlere dua etmek amacıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Çok sayıda alan kılavuzu ve vatandaşın katıldığı etkinlik, Alan Kılavuzları Dernekleri Platformu Başkanı Ertekin Köse’nin konuşmasıyla başladı. Köse, tüm Türkiye’nin tıpkı Çanakkale Savaşı’nda olduğu gibi teröre karşı tek vücut olması gerektiğini söyledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından alan kılavuzları adına İbrahim Kılınç basın bildirisini okudu. Kılınç, “Bundan 101 yıl önce de Mehmet Akif’in dediği gibi dünyanın dört bir tarafından Hindu’suyla yamyamıyla bilmem ne belasıyla vatanımıza yine saldırdılar. Şu boğazın her iki yakasında yatan on binlerce Mehmetçik, biz gelecek nesiller için kara toprağa girdiler ve onlar bu mukaddes toprakları vatan yaptılar. Tıpkı bugün Ankara’da, Sur’da, Cizre’de, Silopi’de olduğu gibi. Vatan bölünmesin, bayraklar inmesin, ezanlar susmasın diye en aziz varlıkları, canlarını hiç çekinmeden veren güvenlik güçlerimiz, aziz şehitlerimiz şunu çok iyi biliyordu; bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır” dedi.
Konuşmaların ardından alan kılavuzu Neşet Öz, ‘Mehmet Toprak Oldu’ adlı şiiri okudu. Babası kendisi henüz doğmadan cephede şehit olan Mehmet adlı gencin Çanakkale Savaşları’nda cepheye giderek tıpkı babası gibi şehit olmasını anlatan şiir, alanda bulunanları gözyaşlarına boğdu. Ardından Çanakkale şehitleri ve terör olaylarında şehit düşen güvenlik güçleri için dua okunmasıyla etkinlik sona erdi.
Kaynak: iha