Tarihe altın harflerle ‘Çanakkale geçilmez’ diye yazdıran şanlı zaferin 102’nci yıldönümü, 18 Mart’ta Çanakkale ve Gelibolu yarımadasında törenlerle kutlanacak. Törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve bazı bakanların da katılması bekleniyor. Çanakkale’de güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Çanakkale’de düzenlenecek törenler, 18 Mart Cumartesi günü sabah saat 08.30’da Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. Ardından saat 09.30’da Çanakkale 18 Mart Stadyumu’na geçilecek. Buradaki törenler, saat 11.00’de Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3972 sayılı kanunla Çanakkale şehrine verilen ve üzerinde ‘Çanakkale geçilmez’ yazan altın madalyayı Türk bayrağına takması ile başlayacak. Bayrak, üzerindeki madalya ile birlikte İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek. Konuşmalar, şiirlerin okunması, mehter konseri ve resmi geçitle tören sona erecek.

Şehitler Abidesi’nde tören

Stadyumdaki törenlerin ardından protokol mensupları, Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi’ne geçecek. Saat 14.30’da burada tören düzenlenecek. Çelenk sunumu, saygı duruşu-saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapılacak. Çanakkale Boğazı’nda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından sunulacak resmi geçidin ardından Türk Yıldızları Şehitler Abidesi üzerinde bir gösteri sunacak. Buradaki tören, şehitler için dua okunması ve şehitlik ziyaretinin ardından sona erecek.

1915 köprüsünün temeli atılacak

Törenler esnasında, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de temeli atılacak. Stadyumdaki törene katılması beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini de atacak. Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra bu alanda vatandaşlara hitap edecek. Çanakkale’de resmi törenlerin yanı sıra, gün boyunca il merkezinde de çeşitli kutlamalar yapılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait savaş gemileri, gün boyunca halkın ziyaretine açılacak. Fener alayı, havai fişek gösterisi ve Funda Arar’ın katılacağı zafer konseri ise yaşanacak yoğunluk nedeniyle 19 Mart akşamı gerçekleştirilecek.

Güvenlik tedbirleri artırıldı

18 Mart törenlerinde şehirde hareketliliğin artacak olması güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Polis ve jandarma ekipleri, hazırlıklarını günler öncesinden yaptı. Şehirlerarası bağlantı yolları ile feribot iskelelerinde kontrol noktaları oluşturuldu. Polis ve jandarma timleri, bu noktalarda araç ve yolcuları kontrolden geçiriyor. Sahil güvenlik ve deniz polisi, deniz kısmında sık sık devriye görevi icra ediyor.

Kaynak: iha