Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığındaki kamu görevlileri yaşadıkları olumsuzluklar nedeniyle Dünya Gümrük Günü’nü buruk kutlamaktadır. Gümrük çalışanlarının yaşadığı mağduriyetler en kısa sürede giderilmelidir” dedi.

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeniyle açıklama yaptı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığındaki kamu görevlilerinin yaşadıkları olumsuzluklar nedeniyle Dünya Gümrük Günü’nü buruk kutladığını belirten Genel Başkan Vecdi Yanbaz, “Gümrük çalışanlarının mali, özlük ve sosyal haklarında hak ettikleri bir düzenleme bugüne kadar yapılmadığı gibi, sürekli mevzuat değişikliği, gümrük çalışanlarına yöneltilen haksız ithamlar ve yer değişikliği endişesi çalışma motivasyonunu bozmaktadır. Dünyanın kilit noktasındaki gümrüklerimiz, her türlü teknolojik imkanı hak etmektedir. Gümrük kapılarındaki teknolojik standardın artması, fiziksel koşulların üst seviyeye çıkarılması öncelikli olarak ülkemizin itibarının ve gelişmişliğinin bir ispatı olacaktır. Bu şekilde gümrüklerde çalışan personelin çalışma motivasyonu artacaktır” diye konuştu.

“Yönetmelik günümüz koşullarına uygun hale getirilmelidir”

Gümrük çalışanlarının haklarının en kısa sürede verilmesi gerektiğini vurgulayan Yanbaz, “Yer Değiştirme Yönetmeliği eş durumu, mazeret ve sağlık durumları kapsamında günümüz koşullarına cevap vermemektedir. Önümüzdeki süreçte sıkıntı yaşanmaması için yönetmelik günümüz koşullarına uygun hale getirilmelidir. Bu kapsamda mutlaka üç bölgeli çalışma sistemine geçilmelidir. Gümrük çalışanlarının maaşlarına ek ödemeleri ilave edilmelidir. Çalışanların maaş ve fazla mesai ücretlerinden yüzde 27 oranında gelir vergisi kesilmektedir. Bu da ciddi anlamda ücret kaybına sebep olmaktadır. Bu sorunun ortadan kaldırılması için fazla mesai brüt ücretinden ek ödeme brüt ücreti mutlaka mahsup edildikten sonra vergilendirilmelidir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kara sınır kapılarında görev yapan personelin fazla mesai ücretleri, görev yaptıkları zor koşullar göz önüne alınarak arttırılmalıdır. Kara sınır kapılarında görev yapan tüm personele ilave 10 bin puan fazla mesai ücreti mutlaka verilmelidir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Merkez Teşkilatında çalışan personele de daha önceden olduğu gibi fazla mesai ücreti ödenmelidir. 3’üncü dönem toplu sözleşme mutabakat metninin 38’inci maddesi kapsamında oluşturulan komisyonlarda gümrük muhafaza personeline fiili hizmet zammı, yani yıpranma payı verilmesi hakkındaki çalışmalar en kısa sürede sonuca bağlanmalıdır. Başta muayene memuru ve muhafaza memurları olmak üzere belirlenecek kriterlere göre personele kurum içinden kariyer uzmanlığına geçiş imkanı sağlanmalıdır. Kaçak istihbarat müdürlükleri bünyesinde görev yapan X-Ray personeli, teknik hizmetler sınıfına geçirilmelidir” dedi.
Kaynak: iha