Denizlerde av yasağının 15 Nisan’da başlayacak olmasına rağmen bazı balıkçılar yeterli avlanma olmadığından teknelerini şimdiden bakıma alarak gelecek sezon için hazırlıklara başladı.

Trabzon’da farklı limanlara demirleyen balıkçı motorlarında ilk olarak ağların bakım ve onarımı yapılırken, daha sonra teknelerin bakımına geçilecek.

Yaklaşık 40 yıldır balıkçılık sektörüyle uğraşan tekne sahiplerinde Ahmet Köroğlu, Karadeniz’de özellikle yılbaşından sonra yeterli avlanma olmadığından dolayı sezona erken veda ettiklerini belirterek şimdiden gelecek sezon için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Bu sezon palamutun bol olduğunu ancak hamside sıkıntı yaşadıklarını belirten Köroğlu, “40 yıldır balıkçılık sektöründeyim. Balıkçılığı 40 yıla göre değerlendirecek olursak balıkçılık sektörü ileriye, avcılık ise aşağı doğru gidiyor. Herkes umutla çalışıyor. Sezon baştan iyi gitti ancak daha sonra bozuk olsa da yine de nispeten iyiyidi. Bize göre bu sezon geçen sezondan daha iyi geçti. Palamut çok iyiyidi hamsi sıkıntılı geçti. Hamsi önceden iyi başladı ancak devamı gelmedi” dedi.

Balık olmayınca teknelerini bakıma aldıklarını belirten Köroğlu, “Balık olmayınca masraflarda artınca sezonu kapattık. Şu an avlanan tekne sayısı hemen hemen yok gibi. Şimdi gelecek sezon için bakım onarım tamirat yapıyoruz. Eylül 1’e kadar ağların bakımlarını, tekne, makine bakımlarını yaparız” diye konuştu.

Halittin Yılmaz da bu sezon hamsinin az olmasına rağmen sezonun nispeten iyi geçtiğini ifade ederek ”Bu sezon iyi geçtiğini söyleyebiliriz. Palamut bol oldu. Hamsi az olmasına rağmen yine de iyi olduğunu söyleyebiliriz. Hamsi genellikle Batı Karadeniz’de daha yoğun oldu. Palamutun bol olması nedeniyle hamsi az oldu. Nedeni de palamutun hamsiyi yemesi. Bu sezon yılbaşından sonra Gürcistan sularında avlandık. Orada sezon erken bitti. Burada da balık olmadığı için paydos ettik. Genellikle balık Mart ayından sonra azalışa geçer. Dolayısıyla masrafları karşılayamadığımız için sezonu erken kapattık. Şimdi gelecek sezonuna hazırlık yapıyoruz. Profesyonel avcılık yapanların çoğu sezonu kapattı sayılır. Gürcistan’da Abazya’da kimse kalmadı. Son olarak biz geldik” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha