Amasya’nın Suluova ilçesinde, balık ağı üreten bir fabrikada imalatın her aşamasını kadınlar yapıyor.

Suluova Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 yıl önce faaliyete geçen fabrikanın müdürlüğünü üstlenen ev hanımı Çiğdem Koçer, tarlalarda gündeliğe giden kadınları işe alıp çalıştırmaya başladı. Kısa sürede ustalaşıp bütün makineleri çalıştırmayı başaran 20 kadının ürettiği balık ağları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

“Kader ağlarını örmüş bizi birleştirdi”

Personelinin Çin’den gelen ustadan bir ay eğitim aldığını belirten Çiğdem Koçer, “Tecrübeli arkadaşımız hiç yoktu. Birbirlerinden öğrenerek bu duruma geldik. Kader ağlarını örmüş bizi birleştirdi. Bizde burada balık ağlarını örüyoruz” dedi.

4 erkek personelin de görev yaptığı fabrikadaki ağ üretiminin her aşamasının sabır istediğini anlatan Koçer, “10,5 milimden 350 milime kadar ağ çeşidimiz mevcut. Siparişe göre yapıyoruz. Ağlarımız daha ince misina ve ipliğe sahip. Germe işlemini de yapıyoruz. Türkiye’de bildiğim kadarıyla bu işlemi yapan başka fabrika yok. Türkiye’nin dört bir yanına, barajlara, göllere ve denizlere olmak üzere balık ağlarımız dağılıyor” diye konuştu.

Fabrikada 5 yıldır çalışan iki çocuk annesi Asiye Geçkin de, “Çiğdem abla beni işe aldı. İlkin zordu ama öğrendikten sonra oyuncak gibi gelmeye başladı. Arkadaşlarımla işimizi severek yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha