Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çin'den Avrupa'ya uzanan ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ni de bünyesinde barındıran orta koridorun uluslararası taşımacılıktaki önemine değinerek, "Orta koridor, taşıma sürelerini kısaltacak, çok daha kolay ve çok daha ekonomik hale getirecek. Rekabet ettiğimiz diğer koridorlarla kıyasladığında diğerlerine göre olağanüstü bir avantajı var. Dolayısıyla herkes bunu tercih edecektir." dedi.

Bakan Arslan, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'deki "Kuşak ve Yol Forumu”na katıldığını, Erdoğan'a kendisinin de eşlik ettiğini hatırlattı.

Toplantılara 100'ün üzerinde ülke ve 28 devlet başkanının katıldığını anlatan Arslan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 2013 yılında ortaya attığı ve Çin yönetiminin en önemli dış politikası olarak "Tek Yol-Tek Kuşak" adıyla gündeme gelen Tarihi İpek Yolu Projesi'nin kullanışlı hale getirilmeye, yeniden canlandırılmaya çalışıldığına işaret etti.

Arslan, bu projenin önemine işaret ederek, "Bu projenin amacı, Çin'den başlayarak Asya'daki, Orta Asya'daki yük hareketinin Avrupa'ya eriştirilmesi ve bu koridor üzerindeki bütün ülkelerin ulaştırma koridorlarını buna uygun hale getirmesi. Burada özellikle Bakü-Tiflis-Kars Projesi'nin öneminden yola çıkmak gerekir." diye konuştu.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'yla bağlanacak orta koridorun çok önemli olduğunu vurgulayan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın yük taşıma süresini kısaltarak ticarete çok önemli katkı sağlayacağını ve özellikle taşımacılığın da ekonomik hale getirileceğini herkes kabul etti ve herkes vurguladı. Biz de ülke olarak dedik ki biz orta koridoru çok önemsiyoruz, bundan yararlanmak istiyoruz. Bu coğrafyadaki bütün ülkelerin yük hareketini kolaylaştırmak adına orta koridorun tamamlayıcısı olan bölünmüş yolları, demiryollarını, havaalanlarını ve bunları deniz limanlarına bağlamayı çok önemsiyoruz. Bunun için birçok proje yapıyoruz. Bunların başında Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi geliyor. Bu proje, Avrupa ile Asya arasındaki taşıma koridorlarının eksik olan halkasını tamamlayacak. Biz Marmaray Projesi'ni yaparak Asya'yı Avrupa'ya denizin altından trenle birleştirmiş olduk fakat Kars'tan sonrası yok. İşte Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Kars'a kadar gelen yüklerin Gürcistan, Tiflis üzerinden Bakü'ye, oradan da Kazakistan'ın Aktav Limanı'na, Türkmenistan'ın Türkmenbaşı Limanı'na erişmesi ve Çin'e kadar hem kuzeyinden hem orta koridorundan gitmesi anlamına geliyor."

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesini 3 ülkenin lideri açacak

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin haziran sonunda tamamlanıp seferlere başlanacağını anımsatan Arslan, "Bu projenin açılışını üç ülkenin devlet başkanları, cumhurbaşkanlarının katılımıyla gerçekleştireceğiz. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan için bu proje çok önemli. Taşıma koridorunu bütünlemesi adına önemli ama bu üç ülkenin hem beşeri hem ticari ilişkilerini geliştirmek konusunda, yolcu taşımacılığı, yük taşımacılığını çok önemli bir noktaya taşıyacak. Bu kadar önemli projeyi inşallah haziran ayının sonu itibarıyla bitirip hizmete sokmuş olacağız." ifadelerini kullandı.

Arslan, Türkiye'nin orta koridoru tamamlamasının diğer ülkelerin gündeminde de olduğunu anlatarak, şöyle devam etti: 

"Çin'deki 'Tek Kuşak-Tek Yol' formunda da ortaya çıktı ki, Rusya üzerinden giden bir kuzey koridor var. Hazar'ın güneyinden, İran'ın güneyine deniz bağlantısı da dahil güney koridorlar var. Bunlarla kıyaslandığında Türkiye üzerindeki koridorun kısa olması çok ciddi bir avantaj getiriyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ülkemizin orta koridorun önemli halkasını teşkil ediyor olması nedeniyle bütün bu projeleri önemsiyoruz. Bu projeleri hizmete sunarken de ülkemiz insanının seyahat konforunu artırıyoruz, erişimini kolaylaştırıyoruz. Ülke içerisindeki yük hacmini artırarak taşımayı kolaylaştırıyoruz. Dolayısıyla ekonomik girdi sağlıyoruz."

Türkiye'den geçen orta koridor, uluslararası taşımacılığı kısaltacak

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin uluslararası anlamda da çok önemli olduğuna dikkati çeken Arslan, "Bu projenin bir de uluslararası boyutu var. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'yle uluslararası taşımaları çok daha kısa sürede, kapıdan kapıya yapabilir hale geleceğimiz için orta koridor Türkiye olarak bizim için ne kadar önemliyse Doğu-Batı aksındaki Asya ile Avrupa arasındaki bu güzergahta bulunan bütün ülkeler için de o kadar önemli." diye konuştu.

Arslan, ilgili ülkelerin bunun farkında olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle bitirdi:

"Bu ülkeler bunun öneminin o kadar farkında ki, uluslararası görüşmelerimizde hangi platformda olursa olsun muhataplarımızla veya daha üst düzeydeki muhataplarla bir araya geldiğimizde herkesin birinci sırada konuştuğu Türkiye'nin orta koridoru tamamlaması. İşte bunun halkalarından biri olan Bakü-Tiflis-Kars'ı Demiryolu Projesi'ni, doğu-batı aksındaki bölünmüş yolları yapıyor olmamız orta koridor açısından çok önemli. Orta koridor, taşıma sürelerini kısaltacak, çok daha kolay ve çok daha ekonomik hale getirecek. Dolayısıyla rekabet ettiğimiz diğer koridorlarla kıyasladığında taşıma süresi çok daha kısa olacağı için diğerlerine göre olağanüstü bir avantajı var. Dolayısıyla herkes bunu tercih edecektir." 

Editör: TE Bilişim