Avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte her çeşit balık tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da 5 liraya kadar düşerken, balıkçılar balık bolluğundan memnun. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, "Bu yıl yasağa daha çok kişi uydu. Balık çeşitlerimiz artmaya başladı. Bu da balık fiyatlarını çok aşağı çekti" dedi.

1 Eylül’den itibaren Karadeniz, Marmara ve Ege’de bütün tekneler, Akdeniz’de ise gırgır tekneleri avlanmaya çıkarken, 15 Eylül’den itibaren ise tüm Türkiye’de yasak tamamen kalkacak. Yasağın kalkmasıyla beraber balık tezgahları da dolmaya başladı. Tezgahların dolmasıyla birlikte geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da yarı yarıya düşerken, vatandaşlar da balığa rağbet göstermeye başladı. Yeni balık sezonu ve fiyatlarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, balık sezonunun 15 Nisan’da kapandığını hatırlatarak, "1 Eylül itibariyle ise Marmara, Ege ve Karadeniz’de tamamen yasak kalktı. Akdeniz’de ise gırgır tekneleri avlanmaya çıkabiliyor. Bizde trol balıkçılığı ise 15 Eylül’de başlıyor. Bunun sebebi de havaların sıcak olması ve nemin yüksek olması. Ancak büyük teknelerimiz avlanmaya çıkmaya başladı. Balık çeşitlerimiz çıkmaya başladı. Bir hafta sonra bu daha da bollaşacak. Fiyatlar çok fark edecek. Çeşitlilik bollaşacak. Eskiden 5-6 çeşit balık varken şimdi 20-25 çeşit balık oldu. Her geçen gün daha fazla balık çıkacak.Tabi ilk bir kaç gün av yapan balıkçılarımız yerleri öğrenme amacıyla çıkıyorlar. O yüzden az balık gelebilir ancak daha sonra balık bollaşacak. Şu anda azda olsa balıklar gelmeye başladı. Barbunya, gümüş, çupra, sardalye, kefal, levrek, istavrit, mezgit, palamut gibi her çeşit balık geliyor. Yani denizde bulunan bütün balık çeşitleri gelmeye başladı. 15 Eylül’den sonar tabi bu balık çeşitlerimiz daha da çoğalacak" diye konuştu.

Fiyatlar yarı yarıya düştü

Yasak döneminde balık fiyatlarının da pahalı olduğunun altını çizen Polat, "Yasak varken çupra-levrek 25 ile 30 arasındaydı, şimdi ise 15 liraya indi. Barbunya 25-35 arasındaydı, şimdi 10 ile 20 lira arasında satılacak. Hatta 5-6 liraya bile barbun bulanabilecek. Sardalye 5 liraya düştü. Kefal 7-8 liraya düştü. Fiyatlar yarı yarıya düştü. Bu fiyatların uygunluğunu halkımız değerlendirsinler. Şu anda tam balık mevsimi. Her şey mevsiminde yenilir. Yılın 12 ayı balık çıkıyor ve yeniliyor ama bu fiyatlarla bu tazelikte balık her dönemde yenmez. Halkımızı balık pazarına bekliyor. Tabi bu yıl yasağa uyma konusunda da balıkçılarımız bilinçli davrandı. Her geçen yıl yasağa uyma oranı artıyor. Yasağa uymayanlara ağır cezalar kesiliyor. Engelleme imkanımız yok ama yasağa uyma konusunda biraz daha bilinçlendiğimiz ortada. O yüzden balık verimi bu yıl daha fazla olacaktır diye düşünüyoruz. Geçmişte yapılan yanlışlardan dolayı balık verimi her geçen yıl düşüyordu. Son yıllarda devletimizin uyguladığı doğru politika sayesinde bu tersine dönmeye başladı. Eskiden çok sayıda tekneye balık tutma yetkisi vermiş. Artık devlet bu tekneleri kısıtlıyor ve yeni ruhsat vermiyor. Çünkü aşırı balıkçı tekneleri, balık neslini tüketiyor. Çıkma oranı fazlalaşıyor ama tüketim o kadar olmuyor. O yüzden balık nesli yok oluyor. Bunu devlet kontrol altına aldı. O yüzden yavaş yavaş balık bolluğu artacaktır" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha