Ankara Ticaret Odası (ATO), Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 5 bin ortaokul ve lise öğrencisini Çanakkale’ye göndererek, gençlerin Türk tarihinin en önemli savaşını yerinde öğrenmesine katkıda bulunacak. ATO, bu yıl gönderilecek 5 bin öğrenciyle birlikte 13 yılda toplam 32 bin öğrencinin Çanakkale’yi görmesini sağlayacak.

ATO Başkanı Gürsel Baran, 2005 yılından bu yana Çanakkale’ye öğrenci gönderdiklerini belirterek, “Evlatlarımızın tarihimizin en önemli sayfası olan Çanakkale Savaşı’nı anlamasını istiyoruz. Çanakkale ruhunu geleceğimiz olan gençlere aktarmayı, bize o destanı yaşananlara karşı görev sayıyoruz ve toplumsal sorumluluk olarak bu görevi üstleniyoruz” dedi.

Çanakkale Savaşı’nın Türk tarihinde yeri ve öneminin çok büyük olduğunu kaydeden Baran, şunları kaydetti:

“Çanakkale Savaşı’nda Atatürk ‘Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum’ diyerek ölümsüzlük hikâyesi yazdırmış, şehitlerimiz de inançları, ahlakları, fedakârlıkları ve vatan sevgileriyle Çanakkale’yi geçilmez kılmıştır. Modern silahlarla donatılmış bir ordunun karşısında günde bir kez buğday çorbası ya da üzüm hoşafı içerek aç biilaç, ateş almaz tüfeklerle, patlamaz toplarla, yalın ayakla kazanılmış bir zaferdir Çanakkale. Seyit Onbaşı’nın 230 okka gülleyi kaldırıp topa sürerek koca gemiyi sulara gömdüğü bir zaferdir. Çanakkale’de kazanılan zaferle milletin makus talihi tersine çevrilmiştir. Çanakkale şahitlerimizi ve onlarla birlikte bu vatan için, bayrakları için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”

Öğrenciler Gelibolu Yarımadası’nı adım adım gezecek

5 bin öğrencinin katılacağı Çanakkale gezisinde savaşın yaşandığı tüm topraklar, rehberler eşliğinde öğrencilere gezdirilecek. Çanakkale Savaşı’nın yaşandığı Eceabat, Kilitbahir, Alçıtepe, Morto Koyu ile Çanakkale Şehitler Abidesi’nin görüleceği Çanakkale gezisinde öğrencilere Arıburnu, Conkbayırı ve Anafartalar muharebeleriyle ilgili bilgiler verilecek. Anzak Koyu’nda Anzak Şehitliği’nin de ziyaret edileceği gezide öğrencilere Çanakkale Savaşları’nın Türk ve dünya tarihindeki önemi aktarılacak. Gezide öğrenciler, muharebe alanları, kanıtlar, tabyalar ve siperleri gezip, savaşılan yerleri görerek tarih kitaplarında okudukları savaşa dair detayları öğrenme imkânı bulacaklar.
Kaynak: iha