Antalya’da, 30 Ağustos Zafer Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.
30 Ağustos Zaferi’nin 94’üncü yıl dönümünde Antalya’daki ilk tören Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Törende, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 3. Piyade Eğitim ve Tugay Komutanı Garnizon Komutan Vekili piyade Albay Tahir Savran, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Garnizon Komutanlığının çelenk sunumu sırasında ise vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile alkışladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı. Daha sonra program Antalya Valiliğinde tebrik töreniyle devam etti.
Törene, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Gökçen Özdoğan Enç, CHP Antalya Milletvekilleri Mustafa Akaydın, Niyazi Nefi Kara, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, siyasi partilerin il başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
"Geçit töreni olmadı"
Resmi törenin ardından, siyasi partiler, çeşitli oda ve derneklerin çelenkleri de Atatürk Anıtı’na sunuldu. Tüm yurtta olduğu gibi Antalya’da da 15 Temmuz darbe girişimi ve terör olayları nedeniyle tören geçişlerinde tank, top ve askeri geçiş olmadı.
Çelenk sunumunun ardından konuşan milletvekili Mustafa Akaydın, "Emperyalizme karşı dünyanın ilk ulusal kurutuluş savaşını başarmış bir ulusun fertleri olarak gurur duyuyoruz. Mustafa Kemal ve Silahlı Kuvvetlerle gurur duyuyoruz. Bu Cumhuriyet ilelebet laik, demokratik bir hukuk devleti olarak yaşayacaktır" dedi.
"Sıkıntıları el birliği ile aşabiliriz"
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise, 94 yıl önce Mustafa Kemal’in önderliğinde bütün Anadolu insanının omuz omuza büyük bir zafer kazandığını aktardı.
Geçmişte omuz omuza ve el birliği ile neler başarıldığını tüm dünyaya gösterdiklerini kaydeden Uysal, "İçinden geçtiğimiz zor koşullar, terör, savaşlar, darbe girişimleri, kazalar, şiddet olayları ağır durumlar. Bütün bu durumların bizim moralimizi bozmasına ve bizi asla yılgınlığa sevketmemesi gerekir. Neleri başarabildiğimizi 94 yıl öncesine bakıldığı zaman görebiliriz. Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de yaşadığımız sıkıntıları el birliği ile aşabiliriz" ifadelerini kaydetti.
Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş, halkın resmi törenlerin dışında bırakıldığını ileri sürerek tören yönetmeliğinin değişmesini istedi.
Kaynak: iha