ABD’de düzenlenen dünya çapındaki robotik yarışmasına katılan bir grup liseli Türk öğrenci, 6 haftada ürettikleri robotla şampiyon olarak Türkiye’ye döndü.

İstanbul’daki özel bir lisenin robotik takımı, dünya çapında başarı elde etmek için gittikleri ABD’den başarıyla döndü. 20 kişiden oluşan Integra 3646 isimli takımın üyeleri, 6 haftada ürettikleri bir tür robotla ABD’nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen First Robotics Competition isimli robotik yarışmasında şampiyon olarak Türkiye’ye döndü. Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen takım, aileleri ve okul arkadaşları tarafından çiçeklerle karşılandı.

Amaç, büyük şampiyonadan da ödülle dönmek

Havalimanında yarışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunana okul müdürü ve takım koçu Tolga Yıldız, imkan verilmesi durumunda öğrencilerin birçok şeyi başarabileceğini belirterek, “Öncelikle çok mutluyuz. Türk çocuklarına bu fırsat verildiğinde ortaya çıkan manzara belli. Her ülkeden insanların bulunduğu bir turnuvada ABD’deki şampiyonluk ödülüyle buraya geliyoruz. Her şeyden kıymetlisi budur. Bu bir robotik yarışması liseler arasında tüm dünyada yaklaşık 350 bin öğrencinin yer aldığı turnuvalar serisinden bir tanesi. Biz California’daki turnuvaya katıldık. Bu turnuvaların aralarındaki şampiyonları ve derece alanların küçük bir kısmı dünya şampiyonasına gönderiliyor. Bizim grup da onlardan bir tanesi. İnşallah şampiyonluk ödülüyle de birlikte Nisan ayının sonuna doğru burada olacağız” dedi.

Şampiyon robot ipe tırmanıyor, basket atıyor

Yarışmada görücüye çıkan robota ilişkin bilgiler veren Integra 3646 takımının kaptanı Anıl Cici ise, “Robotumuz yaklaşık 55 kilogram ağırlığında ve yerden bir mertek yükseklikte. Bir ipe tırmanabiliyor, sahadaki çeşitli görevleri yapıyor. Beeli bir yerdeki potaya basket atabiliyor. Sahadaki tüm görevleri tamamlayabiliyor” şeklinde konuştu.

Robotik takımının üyelerinden Berk sürücü de “Biz bu işe girdiğimiz andan itibaren var gücümüzle çalışıyoruz. Aslında bize bırakılan bir miras var. 2011 yılında kurulmuş 6 senelik bir takımız. Üst dönemlerimizle birlikte çalışmalarımız en başından itibaren devam ediyor. Yani okula girdiğimiz andan itibaren oluşmuş bir ruh var biz de elimizden geldiğince hakkını vermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Integra 3646 isimli robotik takımı 18 Nisan’da Houston’ da en iyi yarışacağı 500’ün üzerinde takımın katılımıyla gerçekleştirilecek büyük şampiyonada birincilik ödülü için çaba gösterecek.
Kaynak: iha