WASHINGTON (AA) - ABD'deki nefret gruplarını inceleyen bir rapora göre, son bir yılda ülkedeki nefret topluluklarının sayısı yüzde 14 artarak 892'ye yükseldi.

"Southern Poverty Hukuk Merkezi" adlı bağımsız düşünce kuruluşu tarafından her yıl yayımlanan ve ABD genelindeki nefret gruplarıyla ilgili son durumu gözler önüne seren raporun 2015 yılına ait son baskısında, ülke genelindeki nefret gruplarının bir yılda yüzde 14 arttığına işaret edildi.

"Nefret ve aşırılık yılı" başlığıyla sunulan raporda, ABD genelinde bir önceki yıl 784 olan nefret grubu sayısının yüzde 14 artarak 892'ye çıktığı bildirildi.

Teksas eyaletinin 84 nefret grubu ile listenin başında yer aldığı raporda Kaliforniya'da 68, Florida'da ise 58 nefret grubunun tespit edildiği bilgisine yer verildi.

Raporun ilgili bölümlerinde, Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından emlak milyarderi Donald Trump ve Teksas Senatörü Ted Cruz'un İslam karşıtı söylemlerinin, ülke genelinde Müslümanlara karşı nefret gruplarını ve nefret suçlarını tetiklediğine vurgu yapıldı.

Raporun girişinde, Hispanik nüfusu "tacizci" ve "uyuşturucu satıcısı" olarak niteleyen Trump'ın kışkırtıcı bir söyleme sahip olduğu ve bu yüzden raporun kapağında yer aldığı bilgisi de aktarıldı.

Rapora göre ABD genelinde 190 nefret grubuyla Ku Klux Klan listenin başında gelirken 180 siyah ayrılıkçı, 95 beyaz nasyonalist, 95 ırkçı dazlak ve 94 Neonazi grubu aktif bir biçimde varlıklarını sürdürüyor.

Kaynak: aa