Yunanlı Armatörlerden İnanılmaz Taktikler

Lloyds List gazetesinde yer alan Michelle Wiese Bockmann imzalı habere göre, giderek artan sayıda Yunanlı armatör, nakite sıkışan Asya tersanelerinden yeni inşa sözleşme bedellerini aşağı çektirmek için yeni taktikler geliştiriyor. Bu taktikler arasında bir tersanedeki inşa sözleşmesini feshedip bir diğer tersaneyle sözleşme imzalamak da bulunuyor.

Yunanlıların yaptığı siparişler 624 adet, bu da tüm siparişlerin %10’unu oluşturuyor. Siparişlerin dağılımı ise toplamda 35 Milyon DWT’luk 360 dökmeci, 20 Milyon DWT’luk 240 tanker şeklinde. Bu veriler, Pire merkezli George Moundreas kaynaklı.

Yeni inşa fiyatlarının 18 ay önceki rekor zirvesinden %40’lık bir dip yapmasından sonra, armatörler vermiş oldukları siparişleri yeniden gözden geçirmek ve yeniden pazarlıklar yapmakla kalmadılar. Vermiş oldujkarı ve %20’lik ilk taksidini de ödemiş oldukları siparişi iptal ederek yeniden başka bir yere sipariş vermek de karlı bir yöntem olarak uygulanır oldu.

Bu şekilde sipariş iptal ederek başka yerde yeniden sipariş sözleşmesi yapan en yüksek profilli Yunan armatörü olan Goldenport Holdings, bu stratejinin kendilerine “daha iyi gemiyi daha ucuz fiyata” sağlama imkânını sunduğunu açıkladı.

Goldenport Holdings, CSC Grubunun Çin’deki Qingshan Tersanesine vermiş olduğu 2 adet supramax dökme yük gemisi siparişini  bu yöntemle iptal ederek Güney Kore tersanelerine kaydırmakla 5 Milyon $ kar etti.

Ama, Ticari Müdür John Dragnis, tersane değiştirme stratejisinin her sözleşmede aynı şekilde tekrar edilemeyeceğinin ve büyük ölçekte bu uygulamaları yapmanın olası görünmediğinin altını çizdi.  Dragnis, “Kolay değil çünkü Çin’de yaptığınız işlerde ödeme garantisi veriyorsunuz, bizim gibi ortalama armatörler sözleşme bedelinin %30-40 ını garanti ederek sipariş verirler” diyor.  Dragnis’e göre “tersaneler bu işlemin büyük ölçekte yapılmasına izin vermezler, çünkü bu onların zararına”.

Editör: TE Bilişim