7 tersane kurulacak olan bölgede projelerden birinin inşaatı bitmek üzere

Nermin ATEŞ - ADANA-  Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi ' ne kurulacak tersane sayısı 7 ' ye ulaştı.

Tersanelerden birinin inşaatında sona doğru yaklaşılırken , diğer 6 tersanenin kurulması için de çalışmalar devam ediyor.

Diğer taraftan sahil şeridinin dolması ile birlikte bölgede yeni tersane yatırımı için boş alan ise kalmadı.

Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin, BTC Boru Hattı'nın ardından yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini belirten Bölge Müdürü Muharrem Pusat, " Bölge enerji koridoru haline gelmesiyle birlikte Türkiye ' nin yanı sıra dünyanın da cazibe merkezi haline geldi . Serbest Bölgemiz de yatırıma en uygun bölgelerden biri . Hammaddeye yakınlığı , başta denizyolu olmak üzere ulaşım avantajı gibi coğrafi ve fiziki konumu nedeniyle yerli ve yabancı yatırımcılar için cazip bir noktada" dedi .

Pusat , 4 milyon 800 bin metrekarelik alana sahip olan Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde 34 firmanın faaliyet ruhsatı aldığını, firmalardan büyük bir bölümünün demirçelik ve petrokimya gibi alanlarda faaliyet gösterdiğini kaydetti .

"34 firmanın 7' si tersane kuracak" diyen Pusat bunlardan Akbaşoğlu Denizcilik Grubu' na bağlı Akdeniz Gemi İnşa San. ve Tic. AŞ ' nin inşaat çalışmalarını bitirmek üzere olduğunu söyledi.

Aralarında Tersan Gemicilik, Hisarlı Denizcilik, Med Marine, Beşiktaş Denizcilik, Ugod Uğursan ile Palyat Denizcilik' in bulunduğu diğer 6 firmanın da tersane yatırımına yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Pusat, "Şu an itibariyle Yumurtalık Serbest Bölgesi ' nde yeni tersane yatırımı yapacak yer kalmadı. Sahil şeridini tamamıyla bitirdik. Ancak, sahil kesiminin dışında kalan 2 milyon metrekarelik alanımız boş. Yatırımcılarda temaslarda bulunuyor. Bundan sonraki süreçte yan sanayi hizmeti verecek yatırımcılar olacak. Bölgenin geleceği parlak, gelişmeler iyi " diye konuştu.

Yıllık işlem hacmi 2 milyar dolara ulaşacak

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde faaliyete geçmesi planlanan her bir tersanenin ciddi istihdamı da beraberinde getireceğine işaret eden Pusat , "Sadece bir tersane yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam edecek. Dolayısıyla bu yatırımlar tamamlandığında en az 10 bin istihdam sağlanmış olacak ki bu da bölge ve ülke ekonomisi adına önemli bir gelişme " bilgisini verdi . Diğer taraftan bölgenin geçen yılkı ticaret hacminin 170 milyon dolar civarında olduğunu, bunun 2008 sonunda 200 milyon doların üzerine çıkmasının beklendiğini söyleyen Muharrem Pusat, "Tersane yatırımlarının bitmesiyle birlikte bölgenin ticaret hacmi 2 milyar dolarlara ulaşacak" dedi .

Dünya Gazetesi

Editör: TE Bilişim