Yıldırım: Gemi Sökümü Her Ülkede Var

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gemi geri dönüşüm işlerinin, yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde yapıldığını belirterek, "Hurda gemi piyasasında Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Çin, yaklaşık yüzde 80'lik bir paya sahip. Türkiye'de ise bu oran yüzde 2" dedi.
     DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı'nın asbestli gemi sökümüne ilişkin soru önergesini yanıtlayan Yıldırım, gemi geri dönüşümünün, hurdanın geri dönüştürülmesi ve yeniden kazanılması faaliyetinin ilk aşamasını oluşturduğuna işaret etti.
     "Tüm dünyada gemi söküm sanayi, denizcilik sektörünün önemli bir birimini oluşturmakta ve 'yeşil endüstri' olarak kabul edilmektedir" diyen Yıldırım, gemi geri dönüşüm sanayinin, İzmir Aliağa bölgesinde bulunan demir çelik fabrikalarına ham madde üretmek üzere 1976 yılında kurulduğunu hatırlattı.
     Yıldırım, söz konusu bölgede bin 300 metrelik sahil şeridinde, 20 firmanın faaliyet gösterdiğini ifade ederek, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesindeki İş Müfettişleri nezaretinde bölge, periyodik olarak denetlenmektedir. Ayrıca, Çevre ve Orman Bakanlığınca bölgede faaliyet gösteren atık yönetim merkezleri lisanslandırılmış olup, atık ve tehlikeli atık kapsamındaki bütün işlemler ilgili Bakanlığın gözetiminde ve yetkisinde sürdürülmektedir" diye konuştu.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim