Yılda 50 milyar dolarlık ciro yapan sektör

Türkiye, yat üretiminde dünya üçüncülüğüne, gemi inşasında da beşinciliğe yükseldi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin mega yat üretiminde dünya üçüncüsü olduğunu bildirdi. TBMM'de bakanlığının bütçesi ile ilgili olarak yaptığı konuşmada Yıldırım, 2001 krizinin ardından sıfıra inen özel iş jetlerine de yeniden rağbet gösterildiğini ve sayının 41'e çıktığını söyledi.

Türkiye'nin gemi inşasında dünyada 23'üncülükten beşinci sıraya geldiğini bildiren Yıldırım, mega yat üretiminde dünya üçüncüsü olan Türkiye'nin birinci İtalya, ikincisi ABD ve Kanada'yı izlediğini anlattı.

Dünya genelinde 800 bin kişinin yat ve tekne imalatı ile yan sanayisinde çalıştığı, bu endüstrinin yıllık 40–50 milyar dolarlık bir ciroya sahip. Özellikle ABD, İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerin bu alanda önemli paya sahip oldukları belirtiliyor.

YAT YAPIMINDA DÜNYA MARKASI OLDUK

Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği tarafından (DENTUR) hazırlanan bir diğer rapora göre, yat ve tekne imalatında, Marmara ve Ege bölgeleriyle Antalya ve Kocaeli serbest bölgeleri öne çıkarken, Karadeniz'de özellikle Bartın ve Kurucaşile bölgeleriyle Akdeniz bölgesinde Antalya ve Mersin'de dağınık durumda imalatçılar bulunuyor.

İstanbul, Antalya ve Bodrum'un 'mega yat' yapımında bir dünya markası haline geldiği kaydedilen raporda, şöyle denildi:

"Türkiye yat, özellikle de mega yat konusunda, Avrupa mega yat tersanelerinde çalıştırılan işçilerin üçte birinden az iş gücü maliyetiyle uzmanlaşıyor. Avrupa'nın birçok büyük yat tersanesi mega yatların yapımı için, Türkiye'de kurulmakta veya ortak girişimlerde yer almakta."

Türkiye'de, bu alandaki işgücü giderinin tekne üretiminde marka olan İtalya'daki işgücü giderinden 5 kat daha az olduğunu anlatan sektör yetkilileri Türkiye'nin bu nedenle emek gücüne daha fazla ihtiyaç duyan epoksi kompozit tekne imal edebildiğini ifade ettiler.

ÜRETİCİLER MEMNUN

Son yıllarda üst gelir gruplarının tercih ettiği "mega yat"lara da değinilen raporda, bazı ülkelerin 80 feet (1 feet 30,5 santimetre), bazılarının 120 feet'i aşan yatları "mega yat sınıfına dahil ederken, Türkiye de ise 100 feet ve üzeri yatların "mega yat" olarak adlandırıldığı belirtildi.

Hükümetlerin, diğer sektörleri olduğu gibi "mega yat" inşacılarını da özendirmek için aldığı kararlardan sonra tersanelerin uluslar arası pazarlar için ürettikleri "süper yat" inşasında başarılı oldukları ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi: "Bu girişim, 'mega yat' inşacıları olduğu kadar yan sanayiciler içinde bir dünüm noktası olmuştur.

AVRUPALI TERSANECİLER TÜRKİYE'DE

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yapılan ve yapımı devam eden "mega yat marina ve limanları"nın sayısının artmasının da "mega yat" imalatını olumlu yönde etkilediğine dikkat çekilen raporda, "Uluslararası Deniz Endüstri Birlikleri Konseyi (ICOMIA) istatistiklerine ve sektör değerlendirmelerine baktığımızda, dünya çapında 'mega yat' talebinde ve imalatında artış olduğunu ve bu artışın önümüzdeki 5 yıl için devam edeceğini öngörebiliriz" ifadesine yer verildi.

İstanbul, Antalya ve Bodrum'da 'mega yat' yapımında bir dünya markası durumuna gelmiş ve uluslar arası denizcilik sektöründe takdir kazanmış imalatçıların bulunduğu kaydedilen raporda, şöyle denildi:

"Türkiye yat, özellikle de 'mega yat' konusunda, Avrupa 'mega yat' tersanelerinde çalıştırılan işçilerin üçte birinden az iş gücü maliyetiyle uzmanlaşmaya yönelmekte. Avrupa'nın birçok büyük yat tersanesi mega yatların yapımı için, Türkiye'de kurulmakta veya ortak girişimlerde yer almakta."

 

Editör: TE Bilişim