Van Gölü ilk tersanesiyle offshore canavarları üretecek

Offshore yarışlarına iki yıldır ev sahipliği yapan Van Gölü'nde sürat tekneleri üretilecek. Yük ve yolcu gemilerinin de yapılacağı tersanenin nihai hedefi Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelere ihracat yapmak

Van'ın efsanevi canavarına denizde hız rekorları kıran offshore canavarı komşular geliyor. Van Gölü'nde inşa edilecek bir tersane ile offshore yarışlarında kullanılan sürat tekneleri üretilecek. Su üstünde 150 kilometreye kadar çıkabilen bu canavarların Van Gölü'nde üretilmesi kararının ardında, off-shore yarışlarının iki yıldır gölde yapılması var. Gölde kurulacak tersanede sürat teknelerinin yanı sıra yük ve yolcu taşıyan tekneler de üretilecek. Starboat Van adı ile kurulacak olan tersanede 6 metreden 20 metreye kadar tekneler üretilecek. Bir sonraki hedef 20 metre üzerinde üretime geçiş.

İLK YIL HEDEFİ 50 TEKNE

Starboat'tan Elif Kaynak'ın verdiği bilgiye göre geniş bir ürün yelpazesi hedefleyen tersanenin ilk yıl hedefi 50 tekne. Birçok tarzda tekne üretileceğini söyleyen Kaynak, "Aslında birçok tipte tekne üretimimiz var. Özel gezi, su sporları için yapılacak tekneler, yük ve insan taşıyacak olan tekneler gibi geniş bir yelpaze hedefliyoruz.

Şu anda önceliğimiz şahsi talepler. Çünkü bize gelen istekler bu yönde" dedi. Projenin başlangıcı için Ağustos ayı belirlenmiş durumda. 1 milyon liranın üzerinde bir yatırım maliyetine sahip olacak tersanenin Gevaş'da yapılması düşünülüyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın ve Valiliği'nin de desteklediği projenin oluşması için yerel ortak da aranmaya başlanmış durumda.

Hazar'a kıyısı olan ülkeler hedef pazar

ELİF Kaynak, ileride tersanede yapılacak olan üretimin büyük bir bölümünün de Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelere ihraç edileceğini söyledi. Üç sene içinde ihracata başlamayı planladıklarını belirten Kaynak, İran gibi gelişmekte olan ülkeleri hedeflediklerini de söyledi. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da pazarlama faaliyetleri yapan bir firma ile çalışacaklarını da belirten Kaynak, "İlk olarak bu bölgede satış yapacağız. Daha sonra da Hazar Denizi'ne ihraç edeceğiz" dedi. Altyapıyı oluşturduklarını söyleyen Kaynak, üç yıl içinde ihracat yapmaya başlayacaklarını da söyledi.

Su sporları merkezi projesi gündemde

"SU sporlarına yönelik çok büyük bir ilgi var oralarda" diyen Kaynak ilk etapta bir su sporları merkezi kurmak istediklerini söyledi. Yerel yönetimin kendilerinden sadece tersane istemediklerini de açıklayan Kaynak, "Bize 'Gelin burada bir marina ve su sporları merkezi de yapın' diyorlar. Yat merkezi yapmamızı da istiyorlar" dedi.

'Bodrumlu ustalar eğitim verecek'

DENİZCİLİKTE bölgenin çok geride kaldığını söyleyen Elif Kaynak, eski gemiler ile sadece Akdamar adasına turist taşındığını açıkladı. Turizm dışında Van - Tatvan arasında yük taşıyan teknelerin olduğunu belirten Kaynak, "Ofis açarak Bodrum'dan tekne göndermek istemiyoruz. Oradaki halka da istihdam sağlamak istiyoruz. Ama nitelikli eleman yok. Bodrum'dan tekne ustaları gönderip eğitim vereceğiz" dedi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim