Caterpillar Marine, UZMAR Tersanesi ile birlikte, yeni nesil Cat® 3516E 2525bkW motorları ve Cat C7.1 118ekW jeneratörler ile çalışan, Robert Allan tasarımı, IMO Tier III sertifikalı römorkörün inşa edileceğini duyurdu. IMO Tier III sertifikasyon şartlarını yerine getirmek için Seçici Katalitik Reaktör (SCR) sistemleri kullanılacak. Bu, sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da ilk  IMO Tier III römorkörü olacak.

Römorkörde kullanılacak ana makineler için UZMAR, Türkiye'nin Cat temsilcisi BORUSAN MAKİNA & GÜÇ SİSTEMLERİ ile işbirliği yaptı. UZMAR Tersanesinde yeni inşa edilen römorkörlerde, en büyük makine modeli olan efsanevi 3500 serisi seçildi ve yeni emisyon kurallarına uygun olarak tasarlanan  3500E serisinin Türkiye'deki öncüsü UZMAR olacak. 

Römorkörün sahibi, Hollanda BOSKALIS ve Şili SAAM SA arasında bir ortak girişim ortaklığı olan SAAM SMIT Canada Inc. (SST Canada) olacak. Yeni römorkör, UZMAR Kocaeli Serbest Bölge tesisinde inşa edilecek ve Kanadalı armatörü tarafından işletilecektir.

BORUSAN Denizcilik Bölüm Başkanı İlker Özgür DOĞRUÖZ, “SCR sistemlerine sahip yeni 3500E motorların UZMAR gibi tersanelere ve son kullanıcılara birçok faydası var” dedi. “Her iki sistemin de Caterpillar tarafından entegre edilmiş çözümleri, ilgili tüm ekipmanın bir sorumlu tarafça satın alınmasının birinci avantajıdır. Makneler fabrikadan IMO Sertifikasına sahip olduklarından, yerinde emisyon testlerine gerek duymazlar ve son olarak Caterpillar'ın dünya standartlarında satış sonrası ürün desteği, devam eden başarıyı garanti edecektir, ”dedi.

UZMAR Tersanesi adına konuşan Noyan Altuğ ise, “Çevrenin korunması sürdürülebilir bir şekilde Denizcilik Endüstrisindeki tüm tarafların kapsamlı bir incelemesini gerektirir” dedi. “Sürekli gelişim çabaları, tersane ve ekipman üreticisi arasındaki titiz detaylı mühendislik ve işbirliği, her aşamada çevre dostu çözümlerin uygulanması için kritik öneme sahiptir. İşbirliğimizin ve uzmanlığımızın sonuçlarını bu proje ile görmekten çok memnunuz" şeklinde konuştu.

UZMAR ve BORUSAN, uzun zamandır devam eden bir ilişkiden memnuniyet duyuyor. Son 20 yılda, hem yerel hem de global müşterilere Cat motorları ve jeneratörler ile  80'den fazla gemiyi donattılar.

Editör: TE Bilişim