Tuzla'ya 2011'e kadar sipariş yok

Kaptanoğlu Holding'e bağlı Desan'nın Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Divan "Gelecek 2 yılda da bir hareketlilik beklemiyorum" dedi.

Küresel ekonomik krizle birlikte durgunluğa giren uluslar arası ticaret gemi siparişlerini olumsuz etkiliyor. 2008'in son 6 ayından itibaren tersaneciliğin merkezi Tuzla'da birbiri ardına gemi siparişlerinde iptaller yaşandığını söyleyen Türkiye'nin en büyük gemicilik şirketlerinden Kaptanoğlu Holding'in şirketi Desan'nın Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Divan,

"Şu anda alınan siparişlerin yüzde 70'i geri çekilmiş durumda. Bu yıl yarım kalan gemileri bitirmek için çalışıyoruz. Sektör için önümüzdeki 3 yıl durgunluk nedeniyle kabus gibi geçecek" dedi. Türk tersaneciliğinin son 4 yıl içinde hızlı bir büyüme kaydettiğini belirten Divan, "1980'li yılların sonunda Türkiye'nin toplam filosu yaklaşık 1 milyon dwt iken, şimdilerde sadece bir şirketin bu kadar filosu bulunuyor. Çok hızlı büyüdük. Ancak krizden etkilenmemizde çok hızlı oldu" diye konuştu.

"9 gemimizden 4'ü iptal edildi"

Desan'ın da krizden etkilendiğini ve siparişlerin birer birer iptal edildiğini söyleyen Divan, "Kaptanoğlu Holding, 100 yılı aşan geçmişi ile dünyanın en önemli tersanecileri arasında yer alıyor. Biz Desan'ı 2006 yılının sonunda bünyemize kattık. Yaklaşık 30 yıllık Desan'a yenileme de dahil 2 yılda 30 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Taşeronlarla birlikte bin 100 olan çalışan sayısı şu anda 600'e kadar düştü. Bir de bu yıl yapacağımız 9 geminin 4'ü iptal edildi. Zaten bu da yaşanılan sıkıntıyı gözler önüne seriyor" dedi. Sektörün ciddi bir desteğe ihtiyaç duyduğunu anlatan Desan Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Divan, "Çalışanları muhafaza edebilmek için ilk planda SSK giderlerinin ötelenmesinin şart olduğunu düşünüyoruz. Bunun dışında döviz girişi için destek primi ve yarım kalan gemiler için de kredi kolaylığı sağlanmalı. Bankaların kredi yenilenmesi için de çalışmalar yapılmalı. Yoksa yapılanmaları yılları alan bu sektörün içindeki şirketleri daha zor durumlara düşeceklerdir" diye konuştu. 

"Geçen yıl 22 ülkeden 75 gemi havuzladık"

Desan'ın gemi inşası ile birlikte bakım ve onarım yaptığını söyleyen Divan, "2008 yılında ABD, Hollanda, Japonya, Yunanistan gibi 22 ülkeye ait yaklaşık 2 milyon dwt'a yakın 75 gemiyi havuzladık ve bakımını yaptık. Gemi inşasıyla birlikte ciromuz 75-80 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yıl ise krizin bizi nereye sürükleyeceğini bilmiyoruz" dedi

"2011'e kadar ekstra sipariş olmayacak"

Tuzla'daki tersanelerde 6 ay önce 40 bin kişinin çalıştığını söyleyen Muhsin Divan, bu rakamın 4'te 1 oranında düştüğünü, eğer önlem alınmazsa da işini kaybedenlerin sayısındaki artışların devam edeceğini söyledi. Divan, sözlerine şöyle devam etti: "2009 sonuna kadar çalışan sayısının daha da aşağılara düşeceğini zannediyorum. Buradaki 40 tersane yılda 160 gemi yapıyor. Bunun getirisi ise 2 milyar dolar. Bunun yaklaşık 1 milyar doları ise ihracat. Sektör uluslar arası koşullara oldukça bağımlı. Ancak şu anda dibe vurmuş durumda. Gelecek 2 yılda da bir hareketlilik yaşanacağını sanmıyorum. 2011'e kadar da ekstra bir sipariş alınmayacağa benziyor."

Kazalar dönüm noktası oldu

Geçen yıl tüm Türkiye'yi yasa boğan kazaları önlemek için de Tuzla'da bir seferberlik başladığını anlatan Divan, şunları söyledi: "Şirketi 2 yıl önce devraldığımızda baret kullanımı yüzde 50 oranındayken çalışanlarımızı eğitmek, standartları yükseltmek ve güvenlik için firma olarak 5 milyon dolarlık ek bir yatırım yaptık. Tuzla, üzerindeki sendromu yeni yeni atmaya başladı. Medyanında olayların üzerine gitmesi nedeniyle birçok tersane sahibi yaşananları daha da ciddiye aldı. İş güvenliğinde bir çok şirket kendine çeki düzen vermeye başladı."

 

Editör: TE Bilişim