'Tuzla'daki kuruhavuzu gemi onarımına açtık'

Gemak ve Tuzla Gemi İnşa Tersaneleri'nden oluşan gemi onarımı ve gemi inşa faaliyetlerini küresel krizin etkilerini dikkate alarak yeniden planladıklarını belirten Başkan Yardımcısı Caner Ararat "Bu tersaneleri en başarılı ve verimli şekilde yönetmek üzere aldıkları kararları süratle uygulamaya geçirdik" dedi.

Tuzla Gemi İnşa Tersanesi alanında inşaatını tamamlayarak hizmete açtıkları 260 metre uzunluğundaki kuruhavuzu, bütünüyle gemi onarımı amaçlı olarak yeniden planadıklarını belirten Caner Ararat, şöyle devam etti: "Bu havuzu başlangıç planlamamızda yeni gemi inşaatı amaçlı olarak 50 milyon dolar gibi bir yatırımla tamamlamıştık. Mevcut kuruhavuz yan gantry vinçler, kızaklar ve diğer donanımlarla 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla gerçekleşti.

Kuruhavuz üzerinde hareketli olan gantry vinçler ve ayrıca beş adet off-jibb vinçler bu kuruhavuza çok yüksek oranda hizmet kabiliyeti sağlamaktadır. Bu teknik yapısıyla Doğu Akdeniz'deki en güçlü ve en yüksek imkâna sahip kuruhavuz Tuzla Gemi İnşa Tersanesi'nde yer almaktadır. Bu havuzu halen gemi onarımına açtık ve ocak ayından bu yana tüm dünya denizcilik çevrelerine uluslararası basın kaynaklarından da yararlanarak duyurular göndermekteyiz."
 
İki yüzerhavuz bulunuyor

Gemak olarak Tuzla Tersaneler bölgesinde ilk kez çok ileri teknik düzeydeki donanımlarla gemi onarımına yöneldiklerini işaret eden Caner Ararat, bu tersanede Panamax gemilere hizmet verecek seviyede iki adet yüzerhavuz bulunduğunu hatırlattı. Ararat, şöyle devam etti:

"Bu havuzlarda gemi onarımı, gemilerin büyük onarımı veya tadilat projeleriyle bir bakıma yeniden inşaası veya yeni inşa yapılabilmektedir. Dünya Denizcilik tarafından üç adet 17,000 dwt'lik kimyasal tanker inşaası için seçilmiş bir tersane grubu olmaktan gurur duyarız. 2000 yılında satın alarak tamamen yeniden projelendirdiğimiz Tuzla Gemi İnşa Tersanesi'nde günümüze dek hep yeni gemi inşaatını ön planda tuttuk. Birkaç sene önce 200 metre uzunluğunda 43.5 metre genişliğe sahip bir kızağı tamamlayarak hizmete aldık. Ardından ikinci bir kızağa ihtiyaç olduğunu gördük ve bu kızak yerine çok daha yüksek maliyet getirmesine rağmen uzağı görerek mükemmel özelliklere sahip bir kuruhavuz inşaatını projelendirerek gerçekleştirdik."

Kuruhavuz inşaatına ait projenin başlangıçta 160 metre uzunluğunda ve 63 metre genişliğinde olarak planladığına işaret eden Caner Ararat, bu havuz tamamlandığında 15,500 dwt'lik Ardenza ve Divina isimli iki eş kimyasal tankeri bu havuzda inşa ettiklerini ve teslim ettiklerini söyledi.

Caner Ararat sözlerini şöyle tamamladı: "İki kimyasal tankeri İtalyan firma D'Alesio adına inşa etmiştik. Zamanla dünya piyasalarındaki ağır krizi ve dalgalanmaları dikkate alarak, kuruhavuzun boyunu 260 metre olarak yeniledik ve bütünüyle gemi onarımına açtık."

Editör: TE Bilişim