Türkiye’nin İlk Nehir Tipli Gemisi Denize İndirildi

Türkiye’de yapılan ilk nehir tipli yolcu gemisi olma özelliğini taşıyan ‘Excellence Royal’ Yalova’nın Altınova ilçesindeki tersane bölgesinde düzenlenen törenle denize indirildi.

Hollanda firması Rensen tarafından İsviçre’de hizmet vermek üzere Yalova’daki Altıntaş ve Yaşarsan Tersanelerine yaptırılan 178 yolcu kapasiteli, 110 metre uzunluğundaki yolcu gemisinin denize indirme töreni Yaşarsan Tersanesi’nde gerçekleştirildi.

Çevre ve Orman eski Bakanı Osman Pepe, Emekli Tuğgeneral Mahir Kök, CHP Milletvekili Muharrem İnce’nin de katıldığı törende Hollanda ve İsviçreli armatörler de yer aldı.

Denize indirme töreninde konuşan Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaç, Türkiye’nin gemi inşa sektöründe zorlu yollardan geçerek başarıya ulaştığını söyledi.

Aytaç, Altınova bölgesinde 28 sektörün faaliyette olduğunu ve toplam 1300 dwt’luk bir kapasiteyle çalışıldığını belirterek “Şu anda buradaki tersanelerde 3500’e yakın kişi çalışıyor. Yakın zamanda 25 tersanenin daha faaliyete geçmesiyle kapasitemizi 2500 dwt’ye, çalışan sayısını 5 binin üzerine çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

Gemi yan sanayinin de önemli olduğunu belirten Aytaç, şöyle devam etti: “Gemi inşa sektörünün olmazsa olmazı yan sanayisidir. Biz de burada yan sanayi alanlarının kurulması için Altınova Belediyesi ile gerekli çalışmaları ve planlamaları yürütüyoruz. Sektörün her zaman yanında olduk, yol gösterdik. Sipariş yönünden dünyanın ilk beşi arasına girdiğimiz gibi kalite anlamında da dünyada üst sıralarda olduğumuzu bu gemiyle gösteriyoruz”

Hollandalı Rensen firmasının Yönetim Kurulu Başkanı George Rensen ise geminin yapımında çalışanlara teşekkür ederek geminin iç dekorasyonunun İsviçre’de yapılarak yolcu taşımaya başlayacağını dile getirdi. Törende Altıntaş Tersanesi adına Genel Müdür Metin Tamer, Yaşarsan Tersanesi adına da Yönetim Kurulu üyesi Yasemin Fazlaca konuşma yaptı. Törene katılan ve geminin yapımında emeği geçen kişilere ise plaket verildi.

Altınova Belediyesi Halk Oyunları ekibinin de bir gösteri sunduğu törende gemiyi suya indiren kurdeleyi İsviçreli Armatör Jacob Boninga’nın eşi Wilma ile kızı Larissa Boninga kesti.

‘Excellence Royal’ daha sonra alkışlar ve konfetiler eşliğinde suya indirildi. Gemi, iç dekorasyonun yapılmasının ardından İsviçre’de hizmet verecek.

Editör: TE Bilişim