Türkiye'nin devi Tersane yatırımını durdurdu  

Türkiye’nin gemicilik sektöründeki devi ARKAS Yalova Altınova'da yapacağı tersane yatırımını durduduğunu açıkaladı.

Deniz ve kara taşımacılğının lideri İzmirli iş adamı yatırımı durdurma gerekçesi olarak ekonomik krizi  gösterdi.ARKAS Altınova Tersane bölgesinde A tipi olan en büyük parsele sahip.

Taşımacılk sektörünün yanısıra İtalyanlarla yaptığı ortaklıkla yolcu taşımacılığ da yapan ARKAS Türkiyeye dünyanın dört bir yanından turist taşıyor.

Ailece taşımacılk sektöründe iş yapan ARKAS Yönetim Kurula başkanı Lucien Arkas,

 “ Taşımacılk dışında bir sektör daha düşünüyorduk.Filomuzun  gemilerini hep dışarda yaptırıyorduk. Verdiğimiz para ülkemizde kalması için kendi gemimizi kendimiz yapmayı planladık. Gemi bakım ve inşaat. Yalova'da bir yer almıştık. Devlet yer tahsis etti tersana bölgesinden. Bu sene yapımına başlayacak, 2-3 senede tamamlayacaktık.. 70- 80 milyon dolarlık yatırım. Her açılımımız 50- 60 milyon dolar. Gemi sayısı artınca bakımı problem oluyor. Ben senede kendi gemilerim dışında 4 bin gemiye bakarım. Bunların ihtiyaçları da var.

Türkiye denizcilikte son dönemde çok aşama kaydetti. Sektörde herkes iyi para kazandı. Ama birden bire kriz başlayınca herkes gafil ve hazırlıksız yakalandı. Türkiye’de son yıllarda aşırı tersane yatırımı yapıldı. İhtiyacın üzerinde gemi siparişi verildi. Sektörde bu kriz ortamında kimin nakdi güçlüyse o ayakta kalır. Kriz 2010 yılından itibaren etkisini kaybeder. 2011 yılının ikinci yarısından itibaren sektör kârlı bir hale gelebilir. Krizden önce Yalova’da tersane yapmak için bir arsa aldık. Ancak, krizden dolayı tersane yatırımını durdurduk.” dedi.

Editör: TE Bilişim