Yalova'nın Altınova beldesinde faaliyet göstermekte olan Cemre Tersanesi, dünya gemi sektörünün ciddi paya sahip ülkelerinden Norveç'e gemi ihracatı yapıyor.

Muhabirlere yapmış olduğu açıklamalarda Cemre Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek, firmanın 1996 senesinde hizmet vermeye başladığını ve 2009 senesi itibarıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in "En Çok İhracat Yapan İlk Bin Firma Listesi"ne girdiğini dile getirdi.

Cemre Tersanesi'nin açılmasının ardından, 1996 sensinden 2005'e kadar çoğunlukla olarak gemi bakım, onarım, boya işleri yaptıklarını anımsatan Gülcek, 2005 senesinde Pendik Tersanesiyle hizmet sözleşmesi imzalayarak gemi inşasına başladığını anlattı.

2 sene içinde 9 gemi ürettiklerini anlatan Gülcek, Yalova'da da 2005 senesinde tersanelerin kurulmaya başladığını aktardı. Bu 9 geminin Pendik'te üretilirken Yalova’da tersane inşası yaptıklarını belirten Gülcek, Yalova’da yapılan tersanelerin deniz üzerine kurulduğunu açıkladı.

"Tereciye tere satıyoruz"

Firmanın ihracatının önemli bir kısmını, gemi sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden Norveç'e yaptığını vurgulayan Gülcek, şöyle konuştu: "İlk tersanedeki gemimizi 2008 yılında denize indirmiştik. O zaman yarı mamul gemiler yapıyorduk. O dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız olan Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım da törene gelmişti. Başbakanımız, törende, 'Bunların hepsinin burada anahtar teslimi yapılmasını istiyoruz.' demişti. O zaman bu lafı da kendisi kullanmıştı; 'Tereciye tere satıyoruz' diye. Bildiğiniz gibi Norveç dünyada gemi sektöründe 1 numaradır. Şu anda biz o aşamaya geldik. Norveç gibi bir ülkeye anahtar teslim gemi yapıyoruz, o ülkenin standartlarında çok özellikli gemiler inşa ediyoruz. Ben yarı mamul gemiler yaparken Norveç'e ilk gittiğimde 'Ya çok güzel gemiler yapılıyor.' diyordum. Şu anda bakıyorum, biz onların ayarında, belki bazı gemilerde bir tık daha üstü kalitede gemiler yapıyoruz. Geçtiğimiz senelerde yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 80'ini Norveç oluşturdu."

Editör: TE Bilişim