Savunma SanayiiMüsteşarı Murad Bayar, milli savunma sanayiinde kat edilen aşamayla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayar, Türkiye’nin denizcilik sektörü ile elde edinilen kazanımlarla ihtiyaç olması halinde, kendi uçak gemisini yapabilecek güçte olduğunu söyledi.

Tamamı yerli tersanelerde üretilen, dünya standartlarında birçok gemi projesinin tamamlandığını hatırlatan Bayar, şöyle devam etti: “İlerimühendislik ve teknoloji birleşerek geçmişte imkansız gibi görülen birçok proje hayata geçirilmiştir. İhtiyaç olması halinde Türkiye kendi uçak gemisini yerli imkan ve kabiliyetleri ile yapabilecek güçtedir. Burada önemli olan ‘Türkiye’nin bölgesel güç olması için uçak gemisine ihtiyacı varmıdır’ sorusuna cevap aramaktır. Yalnızca bir karakol görevi için bile denize açılması 100 milyon doları bulan bu gemiye sahip olmak için en az 2 destroyer, 1 denizaltı, 4 füze botu, 40 savaş uçağı ve yakıt tankerine ihtiyaç vardır.’’

Modernizasyon projelerinin yüzde 90’ı yerli

Savunma SanayiiMüsteşarı Murad Bayar, son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçları çerçevesinde toplambedeli 20milyar doları bulan modernizasyon projesi gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Bu projelerin yüzde 90’ının Türk Savunma Sanayii’nin katılımıyla hayata geçirildiğinin altını çizen Bayar, şöyle devametti:

100 şirket arasında varız

‘’TSK ihtiyaçlarının yerli sanayimiz eliyle karşılanma oranı 2 katına çıkarak yüzde 52,1’e, cirosu 2,7milyar dolara, ihracatı 853milyon dolara, ulaşmıştır. Dünyada ilk 100 büyük savunma sanayii şirketi arasında artık bir Türk şirketi de bulunmaktadır.” Murad Bayar, Türkiye’nin, ANKA başta olmak üzere, İnsansızHava Aracı (İHA) projelerinin uygulamasının başarıyla sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim