İngiltere’de yayınlanan “Lloyd’s List” gazetesinde 26 Ekim 2004 Tarihinde “Avrupa; Asya’nın istilasına engel olmak için düşük maliyetli yerel bölgeler arıyor”  başlığıyla çıkan habere göre; özelikle Hollanda ve Norveç tersane grupları Avrupa’nın Güneyi ve Doğusunda düşük üretim maliyeti olan tersanelerle ortaklığa gitmek istiyor.

Bu konuda en son ortak girişim; Türkiye’nin en modern tersanelerinden olan UM Deniz Sanayi ile Kuzey Holanda’daki gemi inşacı Volharding Tersaneleri’nin stratejik işbirliğine gitmesi oldu. Bu işbirliği ilk meyvelerini Hollanda orijinli donatan grubu  W-O için 6 adet ürün tankeri siparişi alınmasıyla vermiş bulunuyor.

12000; 14000 ve 38000 DWT büyüklüklerinde  olacak  bu tankerlerin ilki için çelik kesilmesine önümüzdeki haftalarda başlanacak ve geminin tekne inşası Türkiye’de yapılırken diğer donanımları Hollanda’da tamamlanacak.

Bununla birlikte; Um Deniz Sanayi’nin Gölcük’teki 250 bin metrekarelik tersane alanında daha sonraları gemilerin tamamının da inşa edilmesi planlanıyor.

40 bin metre kare kapalı alanı bulunan; tam otomatik profil ve panel hatlarına sahip tersane; bu ortaklığa 430 metre uzunluğunda, 60 metre genişliğinde ve üzerinde 510 ton kapasiteli kreyn bulunan yeni bir kızağın satın alma çalışmaları sırasında karar verdi.

Volharding Tersaneleri İdari Müdürü Geert-Jan Bodews ile UM Deniz Sanayi’nden  Murat Menemencioğlu her iki gemi inşa grubunun güçlü olduğu noktalara bakarak bu ortak girişimi “Mükemmel evlilik” olarak tanımladılar.

Bodewes; rekabetçi işçilik maliyeti, güvenilir ortam, iyi altyapı ve Türkiye’de uluslar arası girişime önem veren yeni anlayış açısından bakıldığında genel anlamda Türk Gemi İnşa Sanayinin özellikle ortak girişimler yönündemn parlak bir geleceğe sahip bulunduğunu söyledi.

Her iki genel müdür iki şirket arasında gelecekte daha yakın işbirliği amaçladıklarını söylediler.
Volharding; maliyetlerini düşürmek için uluslar arası ortak arayan pek çok Kuzey Avrupa tersanesinden sadece birisi. Şirket  Foxhol; Eemshaven ve Harlingen’deki tersane gruplarından gemileri bütünüyle inşa etme kapasitesine sahip ancak Romanya, Ukrayna ve Çin’deki tersanelerle gemi teknesi ve diğer bazı aksamını inşa ettirmek üzere işbirliğine gitmek de istiyor.

Volharding şu anda 900 TEU Konteynır gemilerinden 12000 DWT tankerlere, ro-ro gemilerine ve özel ropax feribotlarına kadar değişen yelpazede 32 gemi siparişi almış durumda.

Daewoo Mangalia son dönemde bir sto-ro gemisinin tekne inşasını üstlenerek Wagenborg’a teslim etti. 10000 DWT Balticborg; buzla kaplı sularda bütün yıl hizmet verebilecek şekilde tasarlandı ve Volhardin’in Kuzey Hollanda’daki Harlingen Tersanelerinde tamamlandı.
Damen Tersaneler Grubu da esnekliğe dayalı grup stratejileri uyarınca Ukrayna ve Romanya’daki tersanelere idari deneyim ve dışarıya açılma olanağı sunuyor.

Örneğin; gelecek yıl Haziran ayında Gorinchen’deki tersaneden müşteri Texels Eigen Cepbahis Stoomboot Onderneming adlı firmaya teslim edilecek olan 130 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde, 4.4 metre su çekimli çift taraflı ro-ro gemisinin tekne ve üst yapı inşası Galatz’daki Damen tersanelerinde inşa edildi.

Donanımların eklenmesi Hollanda/Vlissingen’deki Royal Schelde Yard’da yapılacağından; 300 araba ve 1750 yolcu kapasiteli feribot Galatz için önemli bir aşama anlamına geliyor.
Buzkıran özelliklerine de sahip olan gemi Lloyd’s Reggister of Shipping tarafından +100A1 klasına alınacak. Gemi aynı zamanda Hollanda Gemi Müfettişliği’nin  İç Su Yolu Gemisi gerekliliklerini de karşılıyor.

Rekabet gücünü arttırma arayışında olan Kuzey Avrupa tersaneleri ile iş arauyan Güney ve Doğu’daki tersanelerin ilişki kurmaları öylesine önemli ki politikacılar da bu işle ilgilenmekte gecikmediler.

Geçtiğimiz ay; Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik Romanya’ya yaptığı resmi ziyarette Norveç orijinli Aker Grubu’nun Romanya’da iş yapan Aker Tulcea adlı şirketini de ziyaret programına aldı.

Ziyaretin hemen sonrasında Norveç’in Aker Tersanelerinin iki platform destek gemisinin daha siparişlerini aldığı duyuruldu. Bunlardan birisini Aker Brevik diğerini Aker Brattvaag teslim edecek.

Her iki geminin de tekneleri Romanya’da inşa edilecek.

Aker Brevik’in siparişini veren Norveç-Fosnavag’daki Olympic Master KS UT 755LN platform destek gemisi istiyor.

NOK 125 m siparişi Haziran 2005’te teslim edilecek. Tekne inşası Romanya’daki yan kuruluş Aker Bradia tarafından gerçekleştirilecek.
Kuzeydeki tersaneler bu fırsatları değerlendirmekte başarılı görünüyorlar. Bu onların esnekliğinin de bir göstergesi. Fakat bir iş stratejisi olarak herkesin esnek olabilevceğini de bilmeleri gerekiyor.

Güney Kore/Romanya ortak girişimi Daewoo Mangalia; Güney Kora Daewoo Gemi İnşa ve Deniz Mühendisliği Şirketi ile Alman Gebah Grubu arasında yapılan ve 2006-2007’de  teslimi olacak 200 Milyon Dolarlık 6 adet 4500 TEU Konteynır gemisinden dördünün inşasını üstlenerek  yeni inşa konteyner pazarında çığır açtı.

261 Metre boy ve 32.2 m genişliğe sahip olacak bu gemiler aynı zamanda bir Karadeniz tersanesinde inşa edilecek en büyük gemiler olacaklar.

Geçtiğimiz ay Güney Kore’nin Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı ve Kore Ticaret ve Endüstri Odası heyetleri Doğu Avrupa’ya 10 günlük bir ekonomik amaçlı ziyarette bulundu.

Heyet Varşova’da Bükreş’te ve Sofya’da karşılıklı ticaret ve yatırımın geliştirilmesi için gerekli konuları görüştüler. Korea Herald’a göre gelecek aylarda bölgedeki gemi inşa sanayinde daha fazla Kore yatırımı olması kuvvetle muhtemel.

Bu arada; yaz aylarında Başbakan Recep Tayip Erdoğan Bükreş’e bir ziyarette bulundu.

Ziyareti esnasında, Romanya Başbakanı Adrian Nastase Türk İşadamlarını Romanya’da yatırım yapmaya çağırdı ve Türkiye’nin ve Romanya’nın gemi inşa ve savunma sanayi gibi alnlarda ortak projeler geliştirebileceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim