TRABZON EKONOMİSİ TTSO’NDA MASAYA YATIRILDI.

DenizHaber TRABZON-Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası(TTSO)’da sekizincisi gerçekleştirilen “Trabzon Ekonomisi’nin Geliştirilmesi, Mevcut Sorunların ve Çözüm Önerilerinin Tespiti Toplantısı” sonuç bildirgesi, toplantının ardından açıklandı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren, Trabzon Valisi Nuri Okutan ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafız Özak, toplantının değerlendirmesini yaptılar.
 
Trabzon ekonomisinin geliştirilmesi mevcut sorunların ve çözüm önerilerinin tespiti 2007 yılı ikinci değerlendirme toplantısı'nda gündeme gelen sorunlar ve çözüm önerileri ile Trabzon’un ve bölgenin daha ileriye taşınacağını söyleyen Başkan Eren, beş saat süren toplantının oldukça verimli geçtiğini söyledi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, toplantının ardından yazılı ve görsel medyaya yaptığı açıklamada yılda iki kez bir araya gelinmesi için fikir birliğine varıldığını söyledi. İlk kez katıldığı toplantının oldukça yararlı geçtiğini belirten Okutan görevli olanların kendi alanlarına yönelik notları aldığını, gelecek dönemde önerilerin değerlendirileceğini bildirdi.

SU KAYNAKLARINA KORUMA

Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafız Özak’da toplantının ardından yaptığı değerlendirme esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye’de bu yaz yaşanan kuraklık etkilerinin giderilmesi için birçok bölgeye yönelik çeşitli kararlar alındığı, bu kapsamda Trabzon’da kuraklıkla ilgili ne tür çalışmalar öngörülüyor, sorusuna Bakan Özak, “Atasu Projesini hızlandıracağız” yanıtı verdi. Çevre Ve Orman Bakanlığı’nda yapılan bilgilendirme de özellikle Dünya’da ve Türkiye’de küresel ısınma etkilerinin yaşandığına dikkat çekildiğini anımsattı. Bakan Özak, “ Geçtiğimiz yıl Atasu Projesine 22 trilyon harcadık. Önümüzdeki 4 yıl içinde toplam maliyetin yarısı kadar 180 trilyon daha harcanacak. Maçka’daki bu su havzasının Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ ve Valilik işbirliğinde tamamlayacağız. Yağış olarak bölgemizin bir sorunu yok.”dedi.

2011 TRABZON OLİMPİYATLARINA HAZIRLIK

2002 yılından beri devam eden toplantıların sekizincisinin 3 Kasım 2007 tarihinde yapıldığını anımsatan Bakan Özak, gündeme alınan birçok konunun ya çözümlendiğini ya da önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, “Toplantıda, Atasu Barajı, Güney Çevre Yolu, toplu Konut çalışmaları değerlendirildi. 2011 yılında yapılacak Trabzon Olimpiyatları konusunda hazırlıkların daha iyi yürütülmesi için görüşmede bulunuldu. 1. Karadeniz Oyunları çok iyi duyurulamadı. Aynı hatayı 2011 olimpiyatlarında yaşamamak için alınacak tedbirler görüşüldü.2011’e kadar çeşitli dönemlerde Trabzon’un hazırlıkları denetimden geçecek bu konuda daha etkin tedbirler alınması gündeme geldi.5 bin kişilik bir salon yapımı gerçekleştirilecek. Yeni yurt binaları yanında mevcutların iyileştirilmesi gerçekleştirilecek. 2011 Trabzon Olimpiyatları için tanıtımda bir imaj sorunu yaşamamak için en azından kendimizi iyi pazarlamamız gerekiyor.”dedi.

NÜKLEER SATRAL İÇİN TRABZON’UN DEĞERLENDİRİLMESİ

Toplantıda gündeme gelen bir başka konusunda enerji olduğunu ifade eden Bakan Özak, nükleer çalışmaların öneminin ortaya bir kez daha çıktığına değindi. Nükleer Enerji için hazırlanan yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından bu alanda çalışmaların hız kazanacağını ifade ederek, Türkiye’de nükleer enerji için kurulacak olan santraller için Trabzon’unda değerlendirilmesi için bir araştırma yapılmasına karar verildiğini bildirdi.

DOGALĞAZ 2008’DE BU KEZ DAĞITIMDA

Doğalgaz alanında Trabzon’un yaşadığı gecikmeyi bir talihsizlik olarak yorumlayan Bakan Özak, ihaleyi alan iki firmanın iflas etmesi gecikmenin baş nedeni olduğunu anımsattı. 2008 yılı içinde dağıtımı yapılması öngörülen doğalgaz ile Trabzon’un buluşmasının sağlanacağını vurguladı.

ÖZEL VAKIF ÜNİVERSİTELERİ

Eğitim alanında özel üniversitelerin açılmasının bölgeye katkısı olacağının toplantıda değerlendirildiğini ileten Bakan Özak,” Gelişmiş ülkelerde her 300 kişiye bir üniversite düşüyor. Bu oran ülkemizde 750 civarında. Özellikle son açtığımız üniversitelere rağmen bu oran hala çok yüksek. Liseyi tamamlayan gençlerin üniversiteye gitme isteği bulunuyor. Bunu karşılamamız gerekiyor. Bu açığı devletle birlikte özel vakıf üniversiteleri ile tamamlayacağız. Ülkemizde üniversitesi olmayan yedi ilimiz kaldı. Üniversite için sadece fiziki koşulları tamamlamak yetmiyor eğitim kadrosunu da oluşturmak gerekli. Öte yandan Trabzon’da beş okul için iş adamlarımızdan söz aldık. Önümüzdeki günlerde İstanbul’da düzenlenecek yeni bir toplantı ile bu sayıyı artıracağız ”dedi.

BÜYÜKªEHİR ZOR

Trabzon’un Büyük Şehir kapsamına alınmasını, Belediye Başkanı’nın toplantıya taşıdığına değinen Bakan Özak, yasa gereği 750 bin nüfus barajı şartının sağlanamaması nedeni ile bu isteğin bugünkü koşullarda sağlanamadığını aktardı.

TERSANE HIZLA İLERLİYOR

Tersane de inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini, dolgunun tamamlanmasının ardından, gemi yapımında usta olan firmalara davet çıkarılacağını söyleyen Bakan Özak,”Trabzon tersane hayalini gerçekleştirecek ”şeklinde konuştu.

KÜLTÜR VESANAT VAKFI

Antalya Altın Film Festivalinin Antalya ve Türkiye ekonomisine başta tanıtım yanında ekonomik alanda büyük katkılar sağladığını belirten Bakan Özak, Trabzon’un da bu tür bir etkinliğe ihtiyacı olduğunu kaydetti. Bu amaçla Trabzon Kültür ve Sanat Vakfı kurulması girişimlerini başlatıldığını anımsattı.

TEªVİK RAPORU HÜKÜMETTE DEĞERLENDİRİLECEK

Mevcut teşvik uygulamasının daha verimli olması açısından bölgesel ve sektörsel olarak yapılacak olan yeni düzenlemeye dair, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. ªadan Eren’den bir rapor aldığını, bakanlar kurulunda bu önerilerin değerlendirileceğini söyledi.

FINDIK PİYASASINA DÜZENLEME

Fındık piyasasını rahata kavuşturmak adına Fiskobirlik depolarında bulunan 2005 ve 2006 fındık ürününü satın alacaklarını belirten Bakan Özak, 30 nisan 2008 tarihine kadar bu çalışmanın süreceğini söyledi. Kar edilen oranın yarısının Fiskobirlik’e geri ödeneceğini, amaçlarının bu kurumun daha rasyonel bir kurum haline gelmesi olduğunu söyledi. Bu kapsamda kuruma ait elindeki tüm yapılar da satışa çıkarıldığını anımsattı. Kaçak çay ile bölgeye gelen zararın önüne geçilmesi için çalışmaların da sürdüğünü bildirdi.

Terör örgütünün asıl amacı Kürt-Türk çatışmasını Anadolu’nun muhtelif bölgelerinde çıkarmak olduğunu açıklayan Bakan Özak, bu konuda Anadolu’nun dayanışma içinde bulunduğunu belirtti. Bir büyük devlet, bir büyük millet olmanın sorumluluğunda davranılması gerektiğine işaret etti.

YAYLALARA MASTER PLAN

Doğu Karadeniz’in altı ilini birlikte planlayan yayla master planının hazırlandığını, belirten Bakan Özak, test çalışmalarında olumlu sonuçlar alının Çakırgöl Kayak Merkezi’nin bu kapsamda değerlendirileceğini iletti.

AKÇAABAT OSB

Bakan Özak, yapılın toplantılar ile bir adım daha ileriye gidildiğini ifade ederek, Akçaabat OSB’nin ilan edildiğini, buranın altyapısının hızla tamamlanarak yatırımcıya açılacağını anımsattı.

TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU ÖNCELİKLİ

Demiryolları Genel Müdürlüğü’nün bütçesinin yüzde 60’ını demiryolu bakımı ve onarımına ayırdığı bilgisini veren Bakan Özak, toplantıda Trabzon-Erzincan demiryolu önceliğinin bölge adına daha elzem olduğu görüşünün savunulduğunu belirtti.

GÜNEY ÇEVRE YOLU 2008’DE DPT’YE SUNULACAK

Güney Çevre Yolu için hazırlanan projelerin tamamlandığını 800 ile 1.2 milyon dolar arasında alternatifli maliyetler çıkarıldığını belirten Bakan Özak, projenin 2008 yılında DPT’ye sunulacağını söyledi. Hazırlanan projenin bir taslağını toplantıya getiren Bakan Özak, Yap-Kirala-Devret modeli ile yirmi yılda projenin finansa edilebileceğini ifade etti. Proje maliyetinin yapılacak ihale ile yüzde 15 aşağıya çekilebileceğini vurgulayan Bakan Özak, Gaziantep, Tokat, Amasya gibi illerinde benzer çevre yolları talebi bulunduğunu, bunun bir gelişme göstergesi olarak değerlendirilebileceğini savundu.

Hayati Akbaş/DenizHaber Trabzon

Editör: TE Bilişim