Tersanelerimiz rekabet edemiyor”

Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Zonguldak’ın Ereğli ilçesine gelen TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, 4 işçinin ölümüyle sonuçlanan tersane kazasının yaşandığı Ustaoğlu Gemi Tersanesi’ni ziyaret etti.
 
Mete, bir gazetecinin, sektörün sorunlarına ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı:

”Kore, Çin ve Japonya gibi 3 ana gemi inşaat sanayicisi ülke var. Bunlara Brezilya, Hindistan, Venezuela, Avrupa’da da Almanya ve diğer ülkeler eklenmeye başladı. Her ülke kendi gemi inşaat sanayicisini korumak için tedbirler aldı. Ama Türkiye’de sektöre dayalı, son alınan Kredi Garanti Fonu’ndan verilecek teminat bile henüz yürürlüğe girmedi. Gemi inşaat sanayisi ile ilgili maalesef henüz tedbir alınamadı. Bizler gerekli tedbirleri alamadığımız ve desteği sağlayamadığımız için şu anda Türkiye’deki tersaneler rekabet üstünlüğünü diğer ülkelere karşı kaybetmiştir.

Bu üstünlüğü sağlayabilmek için o ülkeler ne yaptıysa bizim de yapmamız gerekiyor. Sonuçta alınan siparişleri iptal edilmemiş tersanelerimiz de var. Bazı tamir tersanelerimiz kısmen çalışıyor. Ama maalesef tersanelerin büyük bölümü boş. Mevcut siparişler bittiğinde daha da boş kalacak. Çünkü, aldığım bilgiye göre 2009-2010 yıllarında alınan sipariş adedi yok denecek kadar az. Buna hep beraber çare bulmalıyız. DTO ve TOBB olarak ürettiğimiz fikirlerle karar alıcılara neler yapılması gerektiğini söyleyecek, iletecek ve takip edeceğiz.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, tersanelerde yaşanan iş kazalarında, verilen eğitimlerin yeterince uygulanmamasının da etken olduğuna değinerek, ”Biz, çalıştırdığımız insanla beraber aynı karavanadan yemek yiyen bir sektörün mensuplarıyız. O nedenle, bırakın başlarına gelecek ölümü, onların yaralanması bile ailece bütün denizcileri üzer” dedi.

Bazı ziyaretlerde bulunmak üzere Zonguldak’ın Ereğli ilçesine gelen Mete, geçen hafta yaşanan ve 4 işçinin ölümüyle sonuçlanan tersane kazasının yaşandığı Ustaoğlu Gemi Tersanesi’ni ziyaret etti, şirket sahiplerine başsağlığı dileğinde bulundu.

Mete, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, gemi inşaat sektörünün, dünyada istihdam ağırlıklı sektör olduğunu söyledi. Türkiye’de, tersanecilik sektörünün Tuzla’dan sonra ağırlıklı olduğu bölgenin Karadeniz Ereğli olduğunu belirten Mete, şöyle konuştu:

”Son yıllarda Ereğli’de, sektöre dayalı önemli yatırımlar yapıldı. Buradaki insanlar da sermayeleri ve emeklerini buralara sarf ettiler. Şu anda da dünyaya ve Türk armatörlere gemi inşa ediyor, istihdam yaratıyorlar. Ama zaman zaman her sektörde olduğu gibi gemi inşaat sanayimizde de bu tip olaylar başımıza geliyor. Son yıllarda gerekli tedbirler çok hızla alınmasına rağmen bazen bu tür kazalar yaşanıyor. Gemi inşaat sanayi, göz ardı etmememiz gereken sanayidir. Buraya gelirken, tersanelerin boş olduğunu gördüm. Bunları ayağa kaldırmak, tersanelerin çalışmasını sağlamak gerekir. Burada tespit ettiğim sorunları önce TOBB, sonra da ilgili idarelere taşıyıp, takip edeceğiz. Belki bundan sonra insanların önünü açacak tedbirler alınabilir.”

Mete, tersanelerde yaşanan iş kazalarına verilen eğitimlerin yeterince uygulanmamasının da etken olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

”İş güvenliği konusunda özellikle Tuzla’daki tersanelerin gündeme geldiği 5 yıldan bu yana tersanelerimiz çok önemli mesafeler kat ettiler. Ama belli ki daha yapacağımız şeyler var. İş güvenliğini sadece iş yerinin sağlaması yetmiyor, çalışanlarımızın da harfiyen uyması gerekiyor. Başınızda baret olmadan dolaşamayacağınızı bilirsiniz, ama takmadan da dolaşırsanız iş güvenliğine uymuyorsunuz demektir. Bazen tedbir noksanlıkları her iki tarafta da olabilir. Maalesef hep tersaneler göze alınır. İnşaat sanayisine baktığımızda yüzde olarak çok daha fazla kaza olmasına rağmen, tersanelerde hep sayım yapılır. Biz, çalıştırdığımız insanla beraber aynı karavanadan yemek yiyen bir sektörün mensuplarıyız. O nedenle bırakın başlarına gelecek ölümü, onların yaralanması bile ailece bütün denizcileri üzer.”

Ziyarette, DTO Batı Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Genç, Alaplı TSO Başkanı Rafet Kılıç, Ereğli Sac Tüccarları AŞ. Başkanı Esat Koç, Madenci Gemi Sanayi Genel Koordinatörü Nezih Bayar, bazı TSO yönetim kurulu üyeleri ile de hazır bulundu.

24 Temmuz’da, Ustaoğlu Gemi Tersanesi’nde meydana gelen iskele çökmesi sonucu 4 işçi ölmüş, 2 işçi de yaralanmıştı.

 

Editör: TE Bilişim