Tersanelerde uluslararası ölçüyü biz belirleyeceğiz 
 

Sektörde Hindistan, Pakistan, Çin, Bangladeş ile birlikte söz sahibi olan Türkiye, gemilerin "çevreye duyarlı şekilde geri dönüşümünü" öngeren şartları oluşturacak

Birleşmiş Milletler tarafından "yeşil sektör" olarak değerlendirilen gemi sökümüylü ilgili bir süre önce Hong Kong Konvansiyonu'na imza atan Türkiye, uluslararası standartları da belirleyecek.

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, gemi geri dönüşüm sistemi olarak bilinen ISO-30001'in proje lideri olarak belirlendi. 3 ay içinde uluslararası standartları belirleyecek kodların yazımı bitip üye ülkelerin onayına sunulacak.
Erginer, "Türkiye müthiş bir katma değer kazanacak, en az 500 yan sanayiyi ilgilendiren gemi sökümünde en iyi noktaya geleceğiz" dedi.

ALİAĞA'DA İNCELEME

Bu sene 260 bin ton hurda ile rekor kıran Aliağa Gemi Söküm Tesisleri ise hem Hong Kong sözleşmesi hem de ISO-30001 için hazırlıklarını sürdürüyor. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Başkanı Adem Şimşek, bölgedeki tesislerin ISO-9000 ve 14000 standartlarına sahip olduğunu, 30001 ile de dev savaş gemileriyle devlet ticari gemilerinin de söküm işlerinin yapılabileceğini belirtti. Şimşek, "ISO 30001'i alarak kapasitemizi yüzde 50'e çıkarıp, 50 milyon dolar olan döviz girdisini 100 milyon doların üzerinde rakama ulaştırabiliriz" dedi.

Gemi sökümünde Hindistan, Pakistan, Çin, Bangladeş ile birlikte söz sahibi olan Türkiye, gemilerin "çevreye duyarlı şekilde geri dönüşümünü" öngeren şartları yine kendisi belirleyecek. Tersaneleri yakından ilgilendiren süreç, 11-15 Mayıs 2009 tarihlerinde Hong Kong'ta gerçekleştirilen konferansta uygulaması zorunlu olan standartların belirlenmesiyle başladı. Sektörde "politik zemin" olarak bilinen Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından düzenlenen konferansta, katılımcı ülkeler gemi dönüşümüne belli başlı standartlar getiren sözleşmeye imza attı. Arkasından Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer, Uluslararası Standart Örgütü'nün (ISO), TC8 olarak bilinen Gemi ve Deniz Teknolojileri'nin 1 No'lu Çalışma Grubu tarafından ABD'ye davet edildi. Sektörde "teknik zemin" olarak anılan TC8 Grubu, gemi geri dönüşüm sistemi olan ISO-30001'in proje liderliğini Erginer'in yapmasına karar verdi. Ayrıca örgütün her yıl belirli bir ülkede yaptığı yıllık toplantının da İzmir'de yapılması öngörüldü. Geçtiğimiz Kasım ayında ise ISO TC 8 Başkanı Kaptan Charles Piersall başkanlığında Japonya, İngiltere, İtalya, Amerika, Almanya, İspanya, Danimarka, Güney Kore, Singapur gibi bir çok üye ülkenin temsilcisinin aralarında olduğu heyet, gemi geri dönüşümünün kalbi olan Aliağa'da incelemede bulundu.

Heyetin incelemelerinin son derece olumlu sonuçlar doğurduğunu söyleyen Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, "Çevre, insan sağlığı ve teknik açıdan daha iyi gemi geri dönüşüm çalışmaları konuşuldu ve heyet son derece olumlu bir görüşle ayrıldı. Şimdi sıra dünyada geçerliliği olacak olan standartı yazma işine geldi. Biz gemi sökümünde dünya ortalamasının üzerindeyiz. Bu standartlar bizi iyi, ardından çok iyi duruma getirecek ve yeni kapılar açacak. Örneğin mega yatların geri dönüşümü söz konusu olacak. O zaman da tesislerimiz müthiş bir katma değer yakalayacak" dedi.

İYİ KONUMDAYIZ

Kasım ayındaki ziyarette heyetin Aliağa Gemi söküm Tesisleri'nde de incelemede bulunduğunu söyleyen Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek, "ISO-30001 belgesini bir an önce alıp çevreye ve insan sağlığına değer veren, çevreci bir kuruluş olduğumuzu göstereceğiz. Çalışmalarımızı zaten sürdürüyorduk, teknik olarak hazırız, standartlar ayrıca dev savaş gemileriyle devlet ticari gemilerinin geri dönüşümünün de önünü açacak" diye konuştu.

107 gemi söküldü

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek, Aliağa'da önceki yıl 73 gemiden 152 bin ton, geçen yıl ise 80 gemiden 140 bin ton hurda çıkarıldığını 2009'da ise küresel krize karşın ilk 11 ayda 107 geminin sökülerek 260 bin ton hurdanın ekonomiye kazandırıldığını söyledi. Şimşek, "ISO-30001'i alarak kapasitemizi yüzde 50'e çıkarıp, 50 milyon dolar olan döviz girdisini 100 milyon doların üzerinde rakama ulaştırabiliriz" dedi.

Gemi sökümüne uluslararası standart getirecek kodların yazımı 3 aya kadar tamamlanacak. Bu sırada TC 8 Çalışma Grubu Çin, Bangladeş ve Hindistan'da da incelemelerde bulunacak. Öte yandan Aliağa'da faaliyet gösteren 21 geri dönüşüm tesisi ISO-9000:2000 (Kalite Yönetim Sistemi), ISO-14000 (Çevre Yönetim Sistemi), ISO-18000 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) standartlarını almış durumda.

Editör: TE Bilişim