Tersaneler Rusya ile barter önerdi

Avrupa'da kriz başlayınca Türk tersanelerinde yapılacak 500 gemi siparişi iptal edildi. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, sektörün kurtuluşunun Rusya ile barter olduğunu belirtirken, Brezilya, Şili ve Arjantin'de fırsatlara bakacaklarını söyledi

Avrupa'da ekonomik krizin başlamasından bu yana Türkiye'deki tersanelerden 500'e yakın gemi siparişi iptal edildi. Gemi ve Yat İhtacatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, krizin başından bu yana birçok ülkenin başta İstanbul ve Antalya olmak üzere Türkiye'deki tersanelere verdiği gemi siparişlerini geriye çekerek sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Ortalama bir geminin 15 milyon dolara mal olduğunu hatırlatan Bayrak, sektörün toplam kaybının 7.5 milyar doları bulduğunu açıkladı. Bayrak, Avrupa'dan sonra en yakın pazar olan Rusya'ya yöneldiklerini söyleyerek "Rusya büyük bir pazar. Ancak onlar da şu anda ödeme sıkıntısı yaşıyorlar. Biz de Ruslarla artık barter ticaretine başlanmasını öneriyoruz. Hükümet, Rusya ile yaptığı anlaşmaların yüzde 5 gibi bölümünü gemi inşa barter'ına ayırırsa sektörü de kurtarmış olur" dedi. Bayrak, Rusya'da denizciliğin geliştiğini ve ülkenin deniz ticaretini artırmak için daha fazla gemiye ihtiyacı olduğunu söyleyerek Rusların Türkiye ile yaptığı anlaşmalarda gemi barter'ına sıcak baktıklarını vurguladı.

TEŞVİKLER ZORLUYOR

Bayrak, Avrupa ülkelerinin krizden sonra özellikle 2013 ve 2014'e ait siparişleri iptal ettiğini hatırlatarak Rusya dışında Afrika ve Güney Amerika pazarlarına gideceklerini söyledi. Brezilya'nın petrol bulunmasından sonra petrol arama, tedarik ve offshore gemileri gibi alanlarda büyüdüğünü anlatan Bayrak, bu pazarda fırsat aramak için ticaret heyetiyle haziran ayında bir ziyaret gerçekleştireceklerini söyledi. Ziyaret Şili ve Arjantin'i de kapyasacak. Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin gemi inşa sanayisine verdiği teşviklerle rekabet ortamını ortadan kaldırdığını söyleyen Bayrak, "Konu sadece işçilik maliyeti değil. Verilen teşviklerde rekabeti bozuyor" dedi.

İki kolu bağlı dövüşe çıkıyoruz

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Bayrak, "Örneğin biz çeliği 800 dolara alıyorsak onlar 200 dolara alıyor. Bununla rekabet edilemez. İki kolumuz bağlı dövüşe çıkıyoruz" dedi.

Arz fazlası oluşacak

Gemi inşa sektörünün geçen yıl 1 milyar 350 milyon dolarlı ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Bayrak, bu yılki hedefin 1.5 milyar dolar olduğunu ancak iptaller nedeniyle bu hedefin tutturulmasının çok zor olacağını kaydetti. Bayrak, sipariş iptalleri sonrası tersane arzında fazlalık ortaya çıktığını vurgulayarak "Daha önce alınan siparişler nedeniyle 77 tersaneye yatırım halinde olan 50 tersane daha eklenecek. Ancak iptallerden sonra arz fazlası oluşacak" diye konuştu.

'Tasarımda da ön plana çıkacağız'

Bayrak, yat inşaasında söz sahibi olduklarını anlatarak bundan sonra sadece imalat değil tasarımla da ön plana çıkıp İtalya'ya rakip olmak istediklerini söyledi. Bu amaçla Gemi ve Yat İhraçatçıları Birliği üniversitelerin tasarım öğrencileri arasında bir yat tasarım yarışması düzenledi. 1. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması'nda Tahir İnce- Fatih Şık isimli öğrenciler 'Yeşil Bey' isimli tasarımlarıyla birinci oldu.

Editör: TE Bilişim