Tersaneler kriz öncesine dönmeye çalışıyor

2008’de altın çağını yaşamını sürdüren ancak ardından gelen iş kazalarıyla gündeme oturmuş olan gemi sanayi bir daha büyümeye başladı.

GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, sektörde kazalardan akabinde önlemlerin arttırıldığını ortaya koyarak , “Avrupa standartlarında iş güvenliği uygulamasına geçerek dünyada önemli bir oyuncu olmayı başardık” diye belirtti .

2002 ve 2008 seneleri arasında altın çağını yaşamını sürdüren gemi inşa sanayi, hızlı büyümesi ve yaşanan iş kazalarıyla gündeme geliyordu. 2008’de ekonomik krizin etkisiyle sıkıntılı zamanlar geçiren gemi sanayi bir daha eski günlerine dönmeye çalışıyor. “Artık daha emniyetli büyüyoruz” diyen Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, “2008’de 60 bin şahıs çalışıyordu. 3.8 milyar dolarlık ihracat vardı. Bu sayı 2010’da 800 milyon dolara, çalışan sayısı da 15 bine geriledi” diye belirtti .

KAZALAR İNCELENDİ

Krizin etkisini atlatmaya başladıklarını ifade eden Murat Kıran, şu şekilde açıkladı : “2023 senesinde 10 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Bu sene 2 milyar dolara ulaştı. Sektör bir daha büyümeye geçti. Ancak eskide yaşanan hadiselerin bir daha etmemesi için çok fazla çalıştık. O zamanda de iş güvenliği önlemleri alınıyordu. Ancak üretim yoğunluğu dolayısıyla kazalar meydana geliyordu. Biz tüm yasaların dışında değişik bir çalışma daha yaptık. Tersanelerdeki tüm kazaları inceledik. Buradan çıkan sonuçları herkesle paylaştık ve alınması lazım gelen ek tedbirleri belirledik. Sektör artık daha emniyetli büyüyor diyebilirim. Tabiki temennimiz hiç kaza yaşanmaması ancak bunun garantisini de veremem.”

54 YENİ TERSANE

Gemi inşa sanayinin nihayet 5 senede dünya standartlarında teknolojik üretim alt yapısı kurduğunu ifade eden Murat Kıran, “Avrupa standartlarında iş güvenliği uygulamasına geçerek dünya pazarında önemli bir oyuncu olmayı başardık. Denizcilik sektörü; 2015 yılına olağan 93 tane faal tersaneye ilaveten 54 yeni tersane yatırımı, yeni siparişler ve değişik mühendislikler lazım gelen gemi inşasında uzmanlaşmanın morali ile büyüyor. Halen 20 bin olan istihdam sayısının, 2015-2016 senelerinde tamamlanacak yeni tersaneler, yeni siparişlerle beraber 30 bine ulaşması hedefleniyor. Gemi inşa sanayi, nihayet senelerde global krizden çıkış stratejileri arasında değişik uzmanlıklar lazım gelen kara elmas (petrol) platformlarına hizmet eden destek gemileri ya da özel maksatlı römorkörlerin imalatı, araştırma gemileri, askeri gemiler, enerji platformu gemileri gibi yeni alanlara yöneldi” diye açıkladı .

Türk tersanelerine Japonya modeli

MURAT Kıran; “Gemi inşasına ayrılmış yekün 7 milyon 526 bin metrekare alan bulunmaktadır. Sektörümüzün, kapital yapısının doğru oluşabilmesi için lazım gelen yerli ya da yabancı ortaklıklara yönelmediği ve bu konuda yeterince aktif ve hevesli olmadığı, gün içerisinde görülmüş olan durumdur. Komşu iki tersaneden birinin diğerini satın alması, birkaç tersanenin birleşerek yeni bir oluşum altında ortak çalışma yürütmesi, birinin diğerinin havuzunu/rıhtımını kullanması gibi örnekler sektörümüzde yapılmıştır” diye belirtti .

145 tesis üretim halinde

GİSBİR Başkanı Murat Kıran, nihayet bir sene içerisinde tersanelerin beyanına dayalı olarak oluşturulan kayıtlara göre 145 tesisin 23’ şöhrette sadece yeni inşa, 30’unda hem yeni inşa hem tamir, 24’ şöhrette ise sadece tamir yapıldığını belirtti . Murat Kıran mevzu ile ilgili şu bilgileri verdi; “Türkiye bu alanda yapmış olduğu çalışmalarla önümüzdeki zamanda daha hızlı bir büyüme yakalayacaktır. Türkiye’nin gemi inşa sektöründeki rakipleri arasında Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler bulunuyor. Biz artık çağdaş tesislerimizle öne çıkacağız.”

Editör: TE Bilişim