Tersaneler işsizin yeni ekmek kapısı
 
Zonguldak ’ın Ereğli ilçesindeki Tersaneler Bölgesi ’nin yanı sıra Alaplı ilçesi ve Kilimli beldesindeki tesisler, işsizin yeni umudu oldu. Hedef 4 bin olan işçi sayısını 10 bine çıkarmak.

Zonguldak ’ta devam eden tersane yatırımları tamamlandığında sektörde halen 4 bin olan işçi sayısının 10 bine yükseltilmesi hedefleniyor. Zonguldak ’ın Ereğli ilçesinde büyük bölümü tamamlanarak firmaların üretime başladığı tersanelerin gelecek yıl tam kapasiteye geçmesi, Alaplı ’da tahsislerin 3 yıl içerisinde sona ermesi ve Kilimli ’nin de açılmasıyla 4 bin kişinin çalıştığı sektörde 10 bin kişinin istihdam edileceği tahmin ediliyor.

GEMİ YAPIMINA BAŞLANDI

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen , kent ekonomisinin kömürün yanında çeşitlenmesi amacıyla yatırım gerçekleştirilen sektörler arasında tersanelerin önem arz ettiğini, çok sayıda kişiye de iş imkanı oluştuğunu söyledi. Bölgede kömür ve demir çeliğin ardından yeni sektörler açısından en başarılısının tersaneler olduğuna dikkati çeken Erkmen, şöyle konuştu: “Ereğli ’de daha küçük boyutta yapılabilen gemilerin inşa edilebildiği tersaneler varken, Tersaneler Bölgesi ’nin 2006’da faaliyete geçmesiyle 4 bin kişiye iş imkânı sağlandı. Yan sanayiyi düşündüğünüz zaman bu sayı daha da yukarıdadır. Kilimli beldesinde de yer tahsisi yapılarak tersanenin inşası tamamlandı . Şu anda orada da gemi yapımına başlandı.”

10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Alaplı ’nın da imar planında yerini hazırlayıp, Maliye ’ye teklif ettikleri tersane için bölge bulunduğunu da hatırlatan Erkmen, “Bunun da onaylanmasını bekliyoruz. Tamamının devreye girmesiyle sektörde istihdam sayısı 10 bini geçecektir. Denizcilik sektörü kentin önünü açacak yatırımların ilk sırasındadır. Kentimiz, yeni iş sahalarının gelişmesiyle göç de alacaktır” dedi. Erkmen, Tersaneler Bölgesi ’ndeki iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan kaynakçılık kursunu başarıyla tamamlayan binlerce kişiye sertifika verildiğini, sektörün işsizlerin umudu haline geldiğini kaydetti.

Bugün

 

Editör: TE Bilişim