Tersaneler ertelemeye razı oldu

Piyasalar üzerindeki baskısını artıran yeni gemi inşa sipariş çılgınlığı armatörler kadar tersanelerin de kabusu oldu. Armatörler en az zararla kurtulmak, tersaneler ise kontratları korumak istiyor. Çözüm ise sipariş ertelemelerinde bulundu.


Sadece bir yıl öncesine kadar, her geçen gün sipariş defterine yeni kontratlar ekleyen tersaneler, son 10 aydır ise sipariş iptalleri ve erteleme talepleriyle mücadele ediyor. Perşembe Rotası’nın 7 Haziran 2007 tarihli sayısında ‘Gemi inşada ölçü kaçtı’ başlıklı haberi ise iki yıl öncesinden sektörü uyarır nitelikteydi.  

Finansman krizine yeni gemi yatırımlarıyla yakalanan armatörler, kriz öncesi vermiş oldukları gemi siparişlerinden kurtulmanın yollarını arıyor. 10 milyar dolar civarında gemi siparişi bulunan onlarca Türk armatörü de bu armatörler arasında bulunuyor.

Gemi inşa sanayisindeki çöküşü göstermek isteyen Çin Ulusal Gemi İnşa Sanayi Birliği, Çin tersanelerinin Ekimden buyana 4.4 milyon dwt kapasitesine sahip 152 gemi siparişini defterden sildiğini açıkladı. Son birkaç yıldır % 360 büyüme gösteren Türk tersanelerinde de krizden bu yana büyük kısmı yerli armatörlere ait 200 civarında sipariş iptali ve ertelemenin olduğu belirtiliyor.

Armatörlerin sipariş iptal taleplerine sıcak bakmayan Uzakdoğulu tersaneler, mevcut kontratları da kaybetmemek için sipariş iptallerine daha sıcak bakıyor.    


Çinli kamu şirketi Cosco, adı açıklanmayan Avrupalı iki armatörün sekiz tane kuru yük siparişinin teslim tarihini ertelemeyi kabul ettiğini açıkladı. Gemilerin teslim tarihinin yaklaşık dokuz ay ertelendiği bildirildi.

Tayvanlı gemi üreticisi CSBC ise Yang Ming’in 14 adet konteyner gemi siparişini ertelemeyi kabul etti. 8.240 TEU’luk beş adet siparişin yaklaşık 15 ay, 6.620 TEU’luk dört geminin altı ay ve diğer 4.500 TEU kapasiteli dört siparişin de 13 ay ertelendiği belirtildi. İlk sipariş böylelikle 2010 yerine 2011’de suya inecek.

A.P. Moller de 165.000 metrik ton taşıma kapasitesine sahip iki adet LNG tankerin tesliminin ertelenmesi konusunda Samsung ile anlaşmaya vardığını bildirildi.

Bir diğer Koreli tersane Hanjin Ağır Sanayi’nin de, 1.3 milyar dolar değerindeki kontratını koruyabilmek için sekiz adet 12.800 TEU kapasiteli süper panamax konteyner siparişlerini ertelediği açıklandı.

Bu siparişlerin 2007 yılında Hamburg merkezli NSC Schiffahrtsgesellschaft ve KG Lloyd Fonds tarafından verildiği biliniyor. 2010-2011 yılları arasında teslimi planlanan gemilerin ertelemeden sonra 2010 ile 2014 arasında suya indirileceği bildirildi.

Hanjin’in ayrıca adı açıklanmayan Avrupalı bir armatörün 3.400 TEU kapasiteli dört adet konteyner siparişini üç adet dökme kuru yük siparişine dönüştürmeyi kabul ettiğini duyurdu. Kontrat değeri 225 milyon dolar olan siparişlerin ilki 2010’un sonunda sonuncusu ise 2012’de suya inecek.

Dünya genelinde yaşanan resesyon yüzünden zor günler geçiren armatörlerin aşırı sipariş defteriyle büyük baskı altında olduğunu söyleyen BIMCO, sipariş iptal ve ertelemeleri, kapanan tersaneler ve hurdaya gidecek olan gemilerle birlikte piyasanın kendini dengeleyeceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim