TERSANELER 47 YIL DAHA TUZLA'DA

Tuzla'daki tersaneler, Milli Emlak ile yapılan uzun süreli kira sözleşmeleri nedeniyle 2056 yılına kadar boşaltılamayacak.
 
Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından tersanecilik sektörüyle ilgili hazırlanan rapora göre, başka yere taşınması tartışılan Tuzla'daki tersaneler, Milli Emlak ile yapılan uzun süreli kira sözleşmeleri nedeniyle 2056 yılına kadar boşaltılamayacak.

DDK, hazırladığı "Tersanecilik Sektörü ile İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Tuzla Tersaneler Bölgesinin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi" raporunda Türkiye'deki tersanecilik sektörünü masaya yatırdı.

Raporun Tuzla Tersaneler Bölgesiyle ilgili bölümünde şu bilgilere yer verildi:

Denizcilik Müsteşarlığı verilerine göre Tuzla Tersaneler Bölgesi'nde 2002 yılına kadar yaklaşık 5 bin işçi çalışırken bu rakam 2008 yılında 19 bin 672 kişiye ulaştı. Yan sanayilerde çalışanlarla birlikte sayı 35 bin civarında.

İstihdamda yaşanan bu artışa karşın sektöre eleman temin eden meslek liselerinin yetersiz olması, yeni meslek liselerinin açılmasında geç kalınması sektörün ihtiyacı olan ağır ve nitelikli işgücü teminini sekteye uğrattı.

Çalışanların 14 bin 287'sini taşeronlar istihdam ediyor. Bir diğer ifade ile Türkiye genelinde sektörde istihdam edilen taşeron işçisinin yüzde 56'sı Tuzla'da çalışmakta.

43 tersane ruhsatsız Tuzla Tersaneler Bölgesinde yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren 49 adet işletmenin ruhsatlandırılması gerekmesine rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre bunların sadece 6 tanesi ruhsatlı. Ruhsatı bulunmayan 43 adet işletmenin ruhsatlandırma süreci ise halen İBB tarafından sürdürülüyor.

İlk tahsis 1982'de yapıldı. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre Tuzla Tersaneler Bölgesinde ilk tahsis 1982, son tahsis ise 2007 yılında yapıldı. En fazla 49 yıllığına verilen tahsis sürelerinin herhangi bir yenilemeye gidilmediği takdirde 2031 yılında bitmeye başlayacak ve 2056 yılında ise tamamen bitecek. Başlangıç ve süreleri verilen irtifak haklarının mevcut hukuk düzeninde müktesep hak teşkil ettiği dikkate alındığında, tersaneler 47 yıl daha bu bölgede kalacak.

Editör: TE Bilişim