Yeni tersane yatırımlarında milyar dolarlar konuşuluyor

Devlet desteği olmadan büyümeye çalışan yeni gemi inşa sanayisi, dünya gemi sipariş defterindeki pazar payını artırmak için tersane yatırımlarını hızlandırdı.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde tersane yapmak için proje oluşturan ve tersane yapımına başlayan yatırımcılar, yatırım tutarlarını yarım milyar doları aşan rakamlarla ifade ediyor. Çeşitli bölgelerde devam eden tersane yatırımlarının toplam rakamlarına bakıldığında ise yaklaşık 2 milyar doları bulacağı görülüyor.

Geçen yıl 2.250 milyon dolar gelir yaratan yerli gemi inşa sanayisinin 2010 yılı hedeflerine bakıldığında ise sadece bazı tersanelerin 1-1.5 milyar dolar arasında ciro hedeflerinin olduğu görülüyor. Tersanelerin tam kapasite çalışmasıyla birlikte ise 25 bin civarında istihdam yaratacağı belirtiliyor.

Son üç yıldır yüzyılın en yüksek seviyelerinde seyreden navlun marketinin düşüşe geçmesi dünyadaki bütün yatırımcıları tedirgin ederken güçlü sermaye yapıları bulunmayan yerli tersane yatırımcılarının bu yatırım rakamları dikkat çekiyor. Bazı yerli bankalar ise tersane yatırımlarını yakından takip ederek yatırımcılara yüzde 15-20 oranında finansman desteği verebileceğini belirtiyor.

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) Türkiye’de devam eden tersane yatırımlarıyla ilgili görüşü ise pek olumlu değil. Başkan Murat Bayrak ile geçtiğimiz aylarda yaptığımız söyleşide, gemi inşa sanayicileri olarak kendilerinin hükümetten sadece Tuzla’ya yakın olması nedeniyle Yalova’da tersane yapımı için yer istediklerini ancak Türkiye’nin her yerinde tersane yatırımlarının başladığını ve bunların ileride iş yapmakta zorlanabileceğinin altını çizmişti. 

İkinci Tuzla Tersaneler Bölgesi olması planlanan Yalova’da 40 tersanenin 2010’a kadar toplam 550 milyon dolarlık yatırım yapması ve yıllık 3.5 milyar dolar iş hacmine ulaşması bekleniyor.

Kocaeli Serbest Bölgesi’nde yedi tersanenin 200 milyon doları aşan yatırımı bulunuyor. KSB’de yatırım yapan yedi tersaneden biri olan Yay Gemi, beş yılın sonunda 1.5 milyar dolar ciro hedefliyor.

Hay Gemi İnşaat Sanayi Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi'ne 660 milyon dolara mal olacak Avrupa'nın en büyük tersanesinde, yılda 12 gemi inşa ederek 3 bin kişiye istihdam yaratmayı planlıyor.

Tüm bu tersane yatırımları sonucunda Türk gemi inşa sanayisinin 2010 yılında 5 milyon dwt  kapasitesiyle gemi inşa sanayisinde dünyada dördüncü Avrupa’da ise birinci olacağı belirtiliyor. 

Kaynak:Murat ERDOĞAN-Dünya Gazetesi/Perşembe Rotası

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim