Samsun’un Terme İlçesi’nde Karadeniz’in en büyük gemi yapım atölyesi olan Terme Tersanesi’nin sahibi Erkan Zorlu, kriz nedeniyle sektörün ağır yara aldığını söyledi.

 Erkan  Zorlu, “4 y ıl önceki krizin etkileri hala sürüyor. 2009 Ağustos ayından sonra ilk gemi siparişimizi 2012 Ağustos ayında aldık. Devletin sektöre yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.

Samsun’un Terme İlçesi’nde faaliyet gösteren  Terme  Tersanesi’nin sahibi   Erkan  Zorlu, sektörün sıkıntılı günler geçirdiğini söyledi. Karadeniz’in en büyük g emi yapım atölyesi olan tersanede 250 kişinin çalıştığını belirten Erkan Zorlu, “Uluslararası kriz, dünyadaki tüm tersaneleri vurdu. 2009 yılında çalışan sayımız 450 idi. Tam kapasite ile çalışabilsek istihdam sayımız 600’e kadar çıkar. Ancak görüntü itibari ile sektördeki bu sıkıntı kolay kolay ortadan kalkacağa benzemiyor” dedi.

Türkiye’de 120 tersane bulunduğunu belirten  Erkan  Zorlu, “Bunların yüzde 15-20 faaldir. Biz en son gemi t eslimatımızı 2009 yılının Ağustos ayında Yunanistan’a yapmıştık. Bu tarihten sonra aldığımız ilk sipariş ise 2012 yılının Ağustos ayında Azerbaycan’dan oldu. Yani 3 sene boyunca oturduk. Devletin bu sektöre el atması, destek olması, teşvik yapması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Azerbaycan’a yaptıkları römorkörün 4 milyon dolara mal olduğunu belirten  Terme  Tersanesi sahibi  Erkan  Zorlu, “Yaptığımız  römorkör 32 metre uzunluğunda, 10 metre genişli ğinde, 13 metre yüksekliğinde ve 40 ton çekme kapasitesine sahip. Türkiye olarak gemi yapımında kalite olarak dünyada ilk 5 içerisindeyiz. Ama sektördeki kriz bizi olumsuz etkiliyor. Mesela Çin’le baş etmemiz çok zor. Çünkü orada maliyet daha düşük, çalışanların aldıkları ücretler çok az. Bu da gemi yaptıracak olanları oraya yönlendiriyor” dedi.
Editör: TE Bilişim