Tersane işçileri,  iş kazalarına yol açan kuralsız ve kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi, işçi sağlığı güvenliği önlemlerinin alınması için topladıkları imzaları, 5 Haziran’da, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel aracılığıyla TBMM Başkanlığına iletti.

Dilekçe Komisyonu Başkanlığı Tüzel’e verdiği cevapta, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca,  2012 yılında ‘Tersane İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Teftişi’ programı çerçevesinde İstanbul Tuzla ilçesinde toplam 41 işyerinde teftiş yapıldığı, 2012 yılı Temmuz, ayından itibaren denetimi yapılmış olan 41 işyerinde kontrol teftişlerine başlandığını” bildirdi.

Bakanlık tarafından verilen yanıtta, “Dikkatsizliğin, kazaların meydana gelmesinde etkili olan nedenlerden birisi olduğu, ayrıca iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması için yapılan harcamaların, bazı işverenler için gereksiz bir harcama olarak görüldüğü, halbuki yapılan araştırmaların; kazalar sonucu ortaya çıkan maddi kayıpların, kazaların önlenmesi için yapılan harcamaların 5 katı olduğunu gösterdiği” ifade edildi.

İşçilerin dilekçelerinde şu talepler yer alıyordu; “Bugüne kadar 151 arkadaşımız öldü ama, ceza alan bir patron bile olmadı. Hep biz kusurlu bulunduk. Yoksulluğumuzdan yararlanan patronlar ‘kan’ parasıyla işi kapattılar. Sabah işe giderken acaba akşam evime dönebilir miyim, endişesi taşımak istemiyoruz. Taşeronluğun kaldırılmasını, sendikanın önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Emeğimiz sömürülmesin, alın terimizin karşılığını alalım, can güvenliğimiz sağlansın istiyoruz. Bunun için iş cinayetlerinin nedenleri ve sorumluları ile biz işçilerin tersanelerde nasıl bir sömürü ile karşı karşıya kaldığını araştıracak bir komisyon kurulmasını istiyoruz.”

Dilekçe Komisyonu Başkanlığının Milletvekili Tüzel’e verdiği cevapta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sektöre yönelik yapılan denetimler ve araştırmalarda gemi inşa sanayinde birçok risk faktörünün yanı sıra çalışanların eğitim eksikliğinin de ön plana çıktığı, sektör çalışanlarına yönelik etkin bir eğitim programının oluşturulması amacıyla Bakanlık, işçi ve işveren sendikaları arasında, “Tersanelerde İş  Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü’nün”, 25 Şubat 2008 tarihinde imzalandığı, işverenler öncelikli olmak üzere iş güvenliği uzmanı ve mühendislerden oluşan 1057 kişiye ve 16.841 çalışana eğitim verildiği belirtildi.

Ayrıca Bakanlıkça, Tuzla Tersanelerinde ağır metal, toz, gaz, titreşim ve gürültü ölçümleri yapıldığı, bunun dışında kişisel koruyucuların standartlara uygun olup olmadığının saptanması amacı ile  tersanede inceleme çalışmaları yürütüldüğü, inşaat sektörüne eleman yetiştiren yapı endüstri meslek lisesi ile gemi inşa sektörüne yönelik eleman yetiştiren İstanbul Mendil Denizcilik Anadolu Meslek Lisesinin pilot uygulama okulu olarak seçildiği, öncelikle 74 okul müdürü olmak üzere iki pilot okulda öğretmenlere yönelik eğitimler düzenlendiği ifade edildi.

İşçilerin “Riskler konusunda bilinçlenmeleri, iş kazası ve meslek hastalıklarından korunmalarını sağlamak için eğitim programları oluşturulması ve pilot uygulamasının yapılması ile tersanelerde iş sağlığı ve güvenliği rehberi hazırlanmasının amaçlandığı; ILO’nun İngilizce, İspanyolca ve Fransızca dillerinde yayımlanan Limanlarda Sağlık ve Güvenlik uygulama kuralları rehberinin çevirisinin yapılıp dağıtıldığı bildirildi.
Editör: TE Bilişim