Tersanelere kapatma cezasının ölümlü kazalarla ilgisi yok

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin 30 günlük kapama cezası verdiği Koç Holding'e ait RMK Marine tersanesinin, bu hafta içinde eksikliklerini tamamlayarak yeniden faaliyete geçebileceği belirtildi. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak tersanelerin kapatılmasının ölümlü kazalarla ilgisi bulunmadığını söyledi.

RMK Marine'nin kapatılmasına ilişkin basında çıkan haber ve yorumların "abartılı" olduğunu söyleyen Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, "Tersane kapatmaları temelde bazı eksikliklerin tespitinden ibarettir. Eksikler tamamlandığı an, tersane tekrar açılır. RMK'nın da eksikleri yüzde 70 oranında tamamlandı. Pazartesi ve salı da geri kalan eksiklikler tamamlanacak. RMK Marine, bu hafta eksikliklerinin tamamlandığı gün tekrar açılır" dedi.

Çalışma Bakanlığı müfettişleri Tuzla bölgesindeki tersanelerde yürüttüğü çalışmalar ve verdikleri kapama cezaları RMK Marine ile sınırlı değil. Bundan önce Selah, Astaş, Nur İstanbul ve son olarak filika kazası ile gündeme oturan Gisan tersanesi de kapama cezalarından nasibini almıştı.
 
Eksiklerin yüzde 70'i giderildi

Yasalara göre eksiklikleri tespit edilen ve bu yüzden kapama cezası alan tersaneler, söz konusu eksikliklerini giderdikleri anda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nden yeniden inceleme isteyebiliyor. Müfettişlerden "eksikliklerin giderildiğine dair" rapor alan tersaneler, yeniden faaliyete geçebiliyor. Buna en iyi örnek ise bir haftada iki ölümlü kazanın yaşanmasının ardından "süresiz" olarak kapatılan Selah Tersanesi. Selah Tersanesi, yapılan incelemelerin ardından süresiz olarak kapatıldı ama müfettişlerin belirlediği eksiklikleri hızla telafi ederek 3 gün sonra yeniden faaliyete geçti. Rahmi Koç'un özel önem gösterdiği RMK Marine'nin de böylesi bir sürecin ardından, en yakın zamanda eksikliklerini tamamlayarak açılacağı belirtiliyor.

GİSBİR Başkanı Bayrak, tersane kapatmalarının şu ana kadar ölümlü kazalar ile doğrudan bir ilgisi olmadığını söyledi. Ölümlere ilişkin açılan adli davaların sürdüğüne işaret eden Bayrak, "Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin ceza verme gibi bir yetkileri zaten yok. Kapatmalar sadece, bir işyerindeki eksikliklerin tespitinden kaynaklanıyor" dedi.
 
RMK MARİN'DE SAPTANAN BAZI EKSİKLER

* Kimyasal parlayıcı ve patlayıcı maddelerin açıkta bulunması.
* Parlama ve patlamaya zemin oluşturması.
* Elektrik kablolarının elektrik çarpmasına yol açabileceği.
* Korkuluk bulunmaması.
* İşçilerin baretsiz çalışması.
* Kızağın altında bulunan yemekhanenin tavanının çökme ihtimali.

Kaynak:Referans/Aram Ekin Duran

Editör: TE Bilişim