Tersane İşçileri Mesleki Eğitimden Geçirilecek

Yalova Gemi Sanayicileri Derneği (YAGESAD), Yalova Üniversitesi Rektörlüğü ve Mesleki Eğitim Müdürlüğü arasında ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılan işçilerin mesleki eğitimlerini öngören protokol Yalova Üniversitesi Toplantı Salonu’nda imzalandı.

İş Kanununun 4857’nci maddesi gereği yasal olarak tehlikeli işlerde çalışan işçilerin mesleki eğitimden geçirilmesi zorunlu tutuluyor. Buna bağlı olarak tersanecilik sektöründe çalışacak olan elemanlarında bu sınıfa dahil olması nedeniyle mesleki eğitimden geçmiş olma şartı aranıyor. O nedenle YAGESAD, Yalova Üniversitesi Rektörlüğü ve Mesleki Eğitim Müdürlüğü arasında ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılan işçilerin mesleki eğitimlerini öngören bir protokol imzalandı.

İmza töreni öncesinde mesleki eğitim çalışmaları ile ilgili bilgi veren YAGESAD Yönetim Kurulu Başkanı Behram Kavlak, “Derneğimizin yaptığı araştırmalar sonucu tersaneler bölgesinde 8 bin 300 civarında, yan sanayi ve diğer sanayi iş kollarında ise tahminen 2 bin civarında çalışan mevcuttur. Bu çalışanlar mesleki eğitimlerini belgelendirmek zorundadır. Ayrıca Tersane ve yan sanayi konusunda işe girecek işçilerinde iş başı yapmadan önce mesleki eğitimlerini belgelendirmeleri gerekmektedir. Şu anda yaklaşık 10 bin çalışan ve önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde tahminen 50 bin civarında işçinin işe başlayabilmesi için mesleki eğitimini belgelemesi gereklidir.

İlimizde yapılaşmasını sürdüren gerek tersanecilik sektörü, gerekse yan sanayisi ağır ve tehlikeli iş kollarından sayılmaktadır. Bunların dışında da sanayi kuruluşlarımız içerisinde aynı nitelikte sanayi işletmeleri mevcuttur ve bu kanun içerisinde yer almaktadır.

Dernek olarak Yalova Üniversitesi Rektörlüğü ve Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile imzalanan protokol gereğince mevcut çalışanlar içerisinde mesleki eğitim alması gerekenler ile eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiye istinaden Yalova Bölgesinin iş gücünü de tersane iş kollarına uygun eğitim vermeyi hedeflemekteyiz. Uluslar arası akreditasyona uygun eğitimlerin verilmesi ve uluslar arası kıyaslanabilirlik seviyelerine göre sertifikalandırılması hedeflenmektedir” dedi.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Niyazi Eruslu ise, “Bizde bu eğitimlerin gerekliliğine inanıyoruz. Üniversite, sanayi ve devlet bir araya gelirse bir düzlem oluşur ve sistem çalışır. Bunlardan birisi eksik olduğu takdirde düzlem kurulamaz ve sistem çöker. Bugün oluşturulan bu mesleki eğitime yönelik işbirliğinde bu düzlem sağlanmıştır” şeklinde konuştu.

Protokol törenine katılan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’de sertifikalı eğitime vurgu yaparak, “Bundan 30 yıl sonra sertifikalar dönemi olacaktır. Mesleki Teknik Eğitim bugün ülkemizdeki en sorunlu konudur. Norveç bunu dünyada en iyi başaran ülkedir ve orada sistemi bir Türk Profesörü kurmuştur. Ülkemizde ise Mesleki teknik Eğitim ideolojik tartışmalara kurban edilmiştir. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılması şarttır. Ancak bu sadece devletin işi olarak görülmemeli özel çevrelerde elini taşın altına sokmalıdır. Biz bugün imzalanan bu protokolle bunun en somut örneğini görüyoruz” dedi.

Ardından Mesleki Eğitime İlişkin İşbirliği Protokolü’ne Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Niyazi Eruslu, YAGESAD Yönetim Kurulu Başkanı Behram Kavlak, Yalova Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Özdemir ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce imza koydu.

Yalova Üniversitesi ve Meslek Eğitim Merkezi’nde düzenlenecek eğitimlerde; Elektrik ark kaynağı meslek kursu, Tornacılık meslek kursu, Boya uygulayıcısı meslek kursu, Raspacılık meslek kursu, Taşçılık meslek kursu, CNC Kesme meslek kursu, İş Makineleri meslek kursu, Bakım Onarım meslek kursu, Gemi Boru İşçiliği meslek kursu, Gemi Blok Montajcılığı meslek kursu, Ön imalatçılık meslek kursu, Oksi-Gaz Kaynağı ve Tavlama meslek kursu, İleri Kaynak Teknolojileri meslek kursu, Gemi Elektrik meslek kursu, Ahşap yapım teknikleri meslek kursu, Gemi izolasyon, havalandırma ve panel meslek kursu, Gemi şaft pervane işleri meslek kursu düzenlenecek.

 

Editör: TE Bilişim