TCG Sancaktar denize indiriliyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Tuzla’da inşa edilen ve dünyanın en büyük amfibi çıkarma gemilerinden biri olan TCG Sancaktar 16 Temmuz Cumartesi günü düzenlenecek törenle denize indirilecek.
Gücünü her geçen gün arttıran Türk Deniz Kuvvetleri, dünyanın en büyük çıkarma gemilerinden birine daha sahip oluyor.
Bu kapsamda Tuzla’daki Adik Tersanesi tarafından inşa edilen ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde hizmet verecek amfibi gemi TCG Sancaktar, Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılacağı törenle, 16 Temmuz Cumartesi günü denize indirilecek. TCG Sancaktar bu yıl içinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda göreve başlayacak.
Üstün taşıma özelliği
LST(Landing Ship Tank) model olan Sancaktar adlı geminin en büyük özelliği aynı anda 20 tankı çok uzaklardaki kıyıya ulaştırabilmesi. Toplam bin 200 ton ağırlığındaki zırhlı aracı taşıma kapasitesine sahip TCG Sancaktar’ın inşası tamamlanırken, iç donanımının ve testlerinin ardından Türk donanmasındaki görevine başlayacağı öğrenildi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yaptırılan geminin yüzde 70 oranında Türk mühendisliğinin ürünü. Sancaktar’da Milgem Projesi’ndeki savunma sistemleri kullanılırken, gemi, savunma sistemleri kadar üstün taşıma kapasitesi ile de dünyadaki pek çok örneğinden çok farklı. Denizaltılardan atılacak torpidolara karşı kendini savunabilen, savaş uçaklarına karşı sistemleri olan çıkarma gemisi 566 kişinin aynı anda barınabileceği kadar da büyük bir alana sahip.
Değişen savaş koşulları ve stratejik dengeler nedeniyle ihtiyaç duyulan çıkarma gemisi hem amfibi (denizden karaya) haraket hem de ateş desteği amacıyla kullanılabilecek.
NÜKLEER KORUMALI
Gemi tek tekneli, deplasman tipi ve tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi. Sancaktar’ın’ın üst binası balistik korumalı olarak dizayn edildi. Sancaktar, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılar için tam personel korumasına da sahip olacak.Yerli ve özgün tasarım ile tamamen çelik olarak inşa edilen Sancaktar’da, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş kalkışına olanak sağlayacak helikopter platformu bulunuyor. Yükleme/boşaltma işlemlerini sağlayabilmek amacıyla geminin başında, kıçında ve yan tarafında birer adet kapak bulunuyor. Gemide, ayrıca, her biri 8 ton yük veya 40 kişi taşıyabilen, 20 knot sürat yapabilen 4 adet LCVP çıkarma aracı ve 3 adet kendinden tahrikli ponton yer alıyor.
ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR
Sancaktar gemisinde, sürat değerlerini ve manevra kabiliyetini sağlayabilmek üzere her biri 4 dizel makine, 2 ridakşınger, 2 şaft sistemi, 2 değişken açılı pervaneden oluşan ana tahrik sistemi kullanılacak. Gemide ayrıca, iki adet tünel tip baş itici bulunuyor. Gemide elektrik üretimi, 4 ana jeneratörle sağlanıyor. Gemide ayrıca, bir adet acil durum jeneratörü de bulunacak. Bunların dışında gemide yerli üretim olan Komuta Kontrol Sistemi ve Stabilize Makineli Tüfek Platformu (STAMP) ile beraber pek çok elektronik sistem ve silah sistemi de yer alacak.
Aynı özelliklere sahip TCG Bayraktar isimli gemide geçtiğimiz yıl Ekim ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla denize indirilmişti.
SANCAKTAR’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
– Toplam Boy : 138.75 m
– Su Hattı Boyu : 130.80 m
– En : 19,60 m
– Deplasman : 7254 ton
– Başta Su çekimi : 2 m’den az
– Kıçta Su Çekimi : 5 m’den az
– Maksimum Sürat : 18 knot
– Denizde Kalma : 15 knot sürat ile en az 5000 deniz mili; 30 gün
– Denizcilik Özelliği : Deniz Durumu 5’te kısıtsız, 6’da kısıtlı kullanım
– Yatak Kapasitesi : 566 adet
– Personel Kapasitesi: Toplam 486 Kişi
– Gemi Personeli: 12 Subay, 51 Astsubay, 66 Er (Toplam 129 Kişi)
– Ortak Harekat Grubu Personeli: 17 Subay
– Amfibi Personel: 350 Kişi
– Taşıma Kapasitesi
– 1200 ton çeşitli Yük/Araç
– Güverte Alanı
– Açık Güverte: 690 m2
– Kapalı Araç Güvertesi: 1100 m2
Editör: TE Bilişim