Vapur ihalesinde 'erteleme' sinyali

Kocaoğlu, Yeni Asır'ın "İhalede erteleme söz konusu olmayacak. İhale 26'sında yapılacak değil mi?" sorusuna, "Yok. Şimdi arkadaşlar gittiler. Biz tekrar arkadaşlarla toplanır, değerlendiririz" cevabını verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6 Aralık'tan 26 Aralık'a ertelediği katamaran tipi 15 vapur alımı ihalesiyle ile ilgili tartışmalar sürerken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan "erteleme yapılabileceği sinyali" geldi. Dün makamında Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, GİSBİR Başkan Yardımcısı Salih Zeki Çakır, Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Torlak ve TURYOL Genel Müdürü Yunus Can'dan oluşan heyet ile görüşen Kocaoğlu, ziyaretin ardından Yeni Asır'ın yönelttiği, "İhale tarihinde erteleme söz konusu olmayacak. Bu ihale ayın 26'sında yapılacak değil mi?" sorusuna, "Yok. Şimdi arkadaşlar gittiler. Biz tekrar arkadaşlarla toplanır, değerlendiririz" cevabını verdi. Kocaoğlu'nun bu sözü, Gemi Mühendisleri Odası başta olmak üzere çeşitli kuruluşların "şartnamesi yerli imalatçıların önünü kapatıyor" şeklindeki eleştirisine uğrayan ihalenin bir süre daha ertelenmesinin gündeme gelebileceği yorumlarına neden oldu.

TARAFLAR BULUŞTU

Büyükşehir Belediyesi'nin 26 Aralık'ta yapacağını duyurduğu 15 adet katamaran tipi yolcu vapuru ihalesine sayılı günler kala konunun tarafları, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun makamında bir araya geldi. Toplantıda DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği yöneticileri de hazır bulundu. Kocaoğlu'nun makamında gerçekleşen toplantı yaklaşık 2.5 saat sürdü. Toplantının ardından açıklama yapan Kaptanoğlu, 300 milyonluk ihale ile ilgili süreç hakkında bilgi alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Toplantının çok verimli geçtiğini ve konuları konuştuklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Onlar düşüncelerini söylediler, biz de düşüncelerimizi söyledik. Bu toplantı zaten arkadaşların talebi ile gerçekleşen bir toplantıydı. Birbirimizden yararlandık. Gerçekten konusuna vakıf, denizcilik, tersanecilik sektörünü bilen arkadaşlar. Bugüne kadar ilk defa bir araya geliyoruz. Çok verimli bir toplantı oldu" dedi.

3 GÜN SÜRE VAR

Geza Dologh, ihalenin ertelenip ertelenmemesi konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğine ilişkin, "Erteleme konusu gündeme gelmedi. Ben ihalenin erteleneceğini sanmıyorum. Ama şartnamedeki bazı maddelerde değişikliklere gidilebilir diye düşünüyorum. Örnek verecek olursak 'araba 5 tekerlekli değil de altı tekerlekli olsun' denilebilir" diye konuştu.

Dologh'un, işaret ettiği gibi şartnamede değişiklik yapılması halinde, dosya alan firmalara bu değişikliklerin en az 10 gün öncesinden bildirilmesi gerekiyor. ıÜüBu yasal zorunluluğa göre Büyükşehir'in önünde 3 gün bulunuyor. Eğer belediye, sektör temsilcilerinin önerilerini dikkate alır, şartnamede değişiklik yaparsa bunu 72 saat içinde firmalara tebliğ edecek. Ayrıca şartnamedeki değişiklik sonucu yeni firmaların ihale dosyası alabileceğini de dikkate alarak bunun duyurusunu yapmak zorunda kalacak. Eğer tebligat yasal süresi içinde yapılamaz, bu süreyi aşarsa Büyükşehir ya ihaleyi şartnamede değişiklik yapmadan, daha önce öngörülen 26 Aralık'ta yapacak ya da ihaleyi ertelemek için yasal mevzuatı izleyip yeni ihale tarihi belirleyecek.

TOPLANTI OLUMLU

Kaptanoğlu, "Biz Deniz Ticaret Odası ve Türkiye Gemi İnşa Sanayiciler Birliği olarak Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ettik. Körfezde yolcu taşımacılığı yapacak olan gemlerin ihalesi ile ilgili bilgi alışverişinde bulunduk. Toplantımız fevkalade olumlu geçti. Görüşlerimizi söyledik. İhale süreci de devam ediyor. İzmirimize hayırlı olsun" dedi. Kaptanoğlu, ihale şartnamesine yönelik dile getirilen eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "Şartnameyi okumadım ama Büyükşehir Belediyemiz fevkalade iyi bir çalışma yapmış" dedi.

Editör: TE Bilişim