Sanmar’ın inovatif tasarımlı traktör römorkörü Yeni Zelanda’ya doğru yola çıktı…

Sanmar, bu yeni römorkörün yanı sıra daha güçlü ikinci bir versiyonunu planlanandan önce teslim etmeyi hedefliyor Sanmar’ın Deliçay römorkör serisinin ilk ürünü olan Kinaki, Sanmar Tersanesi’nden bir gemiye yüklenerek Yeni Zelanda’ya doğru yola çıktı.

Robert Allan Limited tarafından yapılan yenilikçi TRAktor-Z 2500 SX (Sanmar eXclusive) tasarımıyla Sanmar tarafından üretilen römorkör, üstün teknik özelliklere sahip. Daha yaygın olarak kullanılan ASD konfigürasyonunun yerine; bu yeni seri, hem liman hem gemi çekme, yanaştırma ve yedekleme görevlerinde maksimum verim elde edilmesini sağlamak için özel olarak tasarlanmış, önden çekişli Z-drive sisteme sahip. ABS tarafından klaslanan ve Yeni Zelanda Bayrağı kuralları çerçevesinde inşa edilen römorkör, Yeni Zelanda Kuzey Adası’nın batı kıyısında yerleşik olan yeni sahibi Port Taranaki Ltd’ye teslim edilecek.

Deliçay serisi, 60 ve 70 ton çekiş gücünde üretilebiliyor. Üstelik bu yepyeni ve esnek tasarım, sahibine, istemiş olduğu özelliklere göre dizayn edilmesine olanak sağlayan bir dizi opsiyonel seçenek de sunuyor. Kinaki ise sahibinin istekleri doğrultusunda 60 tonluk en düşük güç seçeneğiyle donatıldı.

Bu serinin 70 ton çekme gücüne sahip versiyonu ise ilgilenen herhangi bir operatörün son derece hızlı bir teslimattan yararlanabilmesi için tamamlanmaya çok yakın. 25.3 m uzunluğuyla, 12 m genişliğiyle ve 6.1m’lik maksimum beam’iyle bu serinin ilki olan Kinaki, her biri 1,800 devir/dk’da 1902kW güç üreten bir çift 3512CTier II Caterpillar motora sahip.

Bunlar, 2,500 mm’lik pervaneleriyle Rolls Royce Z-drive azimut iticilerini hareket ettirerek, yapılan testlerde römorköre 62 tonluk ileri itme gücü ve 11 knot’luk serbest hız sağlıyor. Caterpillar C4.4 çift jenaratör seti ve ana makine tahrikli, 1400m3/saat’lik Fi-Fi sistemine sahip römorkör, talep hâlinde full Fi-Fi1 ile değiştirilebiliyor. Kompakt yapısının haricinde, Robert Allan Ltd tasarımı ve Sanmar üretim tecrübesinin ortak eseri olan römorkörde; tam havalandırmalı, banyolu, ayrı mutfaklı ve personel dinlenme/TV odalı üç adet ikiz palamar kabinleri var.

Tüm mürettebat ve misafirler için yeterli sayıdaki oturma yeri yaşam alanına genişlik ve ferahlık katıyor. Kumanda odasının komforu operator için çok özel detayları barındırıyor, alanda mevcut çoğu parça ayarlanabiliyor.

Bu detaylar, Furuno radar ekranlarından motor kumanda panellerine ve CCTV monitörlerine kadar her teçhizatta mevcut. Ayarlanabilen ‘sürgülü’ yapısı, maksimum kullanım konforu için kumandaların yerlerinin değiştirilmesine olanak sağlıyor. Kinaki aynı zamanda DMT tarafından üretilmiş ve 180 tonluk fren yükü gücündeki bir kıç vincinden oluşan, hayli efektif bir güverte makinesi teçhizatına da sahip. Her bir tambur 150m uzunluğunda, 15m flandralı 60 mm’lik Dyneema halatlarını taşıyor.

Data Hidrolik imzalı iki dikey ırgat ve bir Palfinger tipi güverte vinci de monte edilmiş durumda. Güverte üzerindeki tampon düzenlemesi de nispeten müşterinin özel isteklerine göre üretildi. Sanmar’ın standart tampon uygulaması (bu serinin ikinci örneğinde yapıldığı gibi) ön ve arka taraflarda W-tampon ile yan lastik tamponlarıyla değiştirilen D-tamponlardan oluşuyor. Port Taranaki, Yeni Zelanda’nın petrokimya endüstrisinin kalbinde yer alan ve asıl olarak metanol ve diğer petrokimyasal ürünlerin ihracatı ile yerli tarım sektörünü destekleyen kuru yük ithalatının gerçekleştirildiği önemli bir liman olarak bölgede öne çıkıyor. Port Taranaki’nin römorkör filosu Kinaki’nin aralarına katılmasıyla dörde yükseldi.

Port Taranaki Limited’in projelerden sorumlu Gemi Mühendisi Grant Squire, “Sanmar ve Robert Allan bize, halihazırdaki filomuza en iyi şekilde entegre olacak; mükemmel performansa sahip, üstün özelliklerde bir römorkör teslim ettiler,” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Editör: TE Bilişim