İtalyan Sanmari için 9 ağır yük gemisi daha inşa edeceğiz 
 
Kimyasal tanker dizaynı ve kimyasal tanker inşaatı alanında çok temel deneyimler kazandıklarını söyleyen Mastership Başkanı Celal Akata, "Bu alanda altı yılı aşan ve dünyanın başlıca petrol şirketleriyle ve bu konuda küresel güce, isme sahip ticaret merkezleriyle olan işbirliğimiz bize çok temel bilgi birikimi kazandırmıştır" dedi.

Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş’ın da yer aldığı İtalyan Sanmari şirketi adına inşa edilen ikinci ağır yük gemisi Sanmari’nin denize indirilmesi töreninde bilgi veren Mastership Başkanı Celal Akata, bu gemileri Mastership ve Hasan Akıncıoğlu başkanlığındaki Antmarin ortaklığında inşa ettiklerini belirtti.

Akata şunları söyledi: "Bu şirket adına ilk inşa ettiğimiz gemi MT Milas C’yi geçen sene ekim ayında teslim ettik. Denize inmeden önce İtalya’ya satılan ve 5800 dwt 6.92 metre drafta sahip  kimyasal tanker özelliğindeki bu gemi MT Cobaltwater adını almıştır. Bu gemi 99.98 metre boyunda ve 16 metre genişliğe sahipti. MV Bodrum C adıyla inşa ettiğimiz 3900 dwt ağır yük gemisi Sanmari şirketine satılan ikinci eşgemi olmuştur. Bu gemiye M/V Sanmari adı verilmiştir ve 80 metre boyundadır. Drafı 7.20 metredir ve BV klasındadır." 5800 dwt’lik 6.92 metre drafta sahip MT Aksaz adındaki kimyasal tankerin mayıs ayında teslim edileceğini belirten Celal Akata, gemi Sanmari firmasına satılmış olsa da henüz isim verilmediğini kaydetti. Boyu 99.98 metre ve genişliği 16 metre olan gemi BV klasına kayıtlı.

Kimyasal tanker dizaynı ile inşasında deneyim kazandık

Gemi inşa alanındaki tüm çalışmaların Mastership AŞ ve Antmarin AŞ ortaklığındaki Adrasan grubu olarak gerçekleştirdiklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Celal Akata, 1996'dan bu yana önce Florya, Bitez, Adrasan C adını verdikleri üç kimyasal tanker inşa ederek hizmete aldıklarını ve pazar koşulları cazip olduğunda da uluslararası alanda satışa sunduklarını söyledi. Gemi inşaatı alanında genel yük gemisi olarak Donau C ve Donau Express isimli iki gemi inşa ettiklerini ve bu gemilerin de Avrupalı armatörlük firmaları tarafından satın alındığını vurgulayan Celal Akata sözlerine şöyle devam etti: “Kimyasal tanker dizaynı ve kimyasal tanker inşaatı alanında çok temel deneyimler kazandık. Bu alanda altı yılı aşan ve dünyanın başlıca petrol şirketleriyle ve bu konuda küresel güce, isme sahip ticaret merkezleriyle olan işbirliğimiz bize çok temel bilgi birikimi kazandırmıştır. 5880 dwt’lik Milas C ve 5880 dwt’lik Aksaz C kimyasal tankerleri böyle bir birikimin eseridir ve yine İtalyan Sanmari SpA adına inşa ettiğimiz ilk adı Bodrum olan M/V Sanmari ve çok kısa bir sürede teslime hazır hale getireceğimiz eş iki adet ağır yük gemisi ile yolumuza devam ediyoruz. Bu gemiler kıta Avustralya’sı ile bölge adaları arasında bir elektrik terminali inşaatına ait ağır komponentleri de taşıyacak şekilde planlanmıştır ve bu projede  çalışacaklardır. Gemiler 50 ton kaldırma gücüne sahip Liebherr iki vince sahiptirler. 1999 yılı eylül ayında ihraç ettiğimiz ve Celine adını alan 1350 dwt’lik IMO III Bitez kimyasal tankerinin ardından 2000 inşa 4527 dwt’lik MT Adrasan C’yi bir Yunanlı firmaya sattık. Bu tanker MT Eleousa Trikokiotisa adını almıştır."

Bir gemimiz daha proje aşamasındayken satıldı

2003'te inşa ettikleri 2650 dwt’lik kimyasal tanker MV Donau C'yi kızaktayken Avrupalı bir armatörlük firmasına sattıklarını ve MT Ganda adını aldığını aktaran Celal Akata sözlerini şöyle noktaladı: "Bu yılın aralık ayında teslim edeceğimiz şimdiki adı MV Ser Ser olan MV Aspat C 3900 dwt, 80 metre boy ve 15 mt genişlik, 5.85 mt drafta sahip BV klas bir genel yük gemisidir.

Ağustos ayında teslim edilecek olan MV Donau Express 3300 dwt’lik bir diğer projemizdir. Bu gemi de 3300 dwt BV Klas, 80 metre boy ve 12.50 metre genişliğinde bir genel yük gemisi olmaktadır. Bu gemimiz de daha proje safhasındayken Avrupalı bir armatörlük firmasına satılmıştır. İnşa ettiğimiz gemilerin kalitesi, teslim zamanları ve uluslararası alandaki benzerlerine nazaran fiyatının daha uygun olması nedeniyledir ki, İtalyan Sanmari firmasında son denize indirdiğimiz ve Napoli limanına kayıtlı Sanmari ağır yük gemisi eşi 9 gemi siparişi daha almak bizleri onurlandırmıştır. İnanıyoruz ki, gemi inşa sanayimize daha rahat ortamlarda üretim yapma koşulları sağlandığında, dış pazarlara yönelik çok daha yüksek getirisi olan gemiler inşa etmemiz de mümkün olacaktır. Bu gerekçeyle çok sınırlı tersane alanında hudutsuz bir özveriyle kusursuz bir gemi inşaatı çalışmasını sürdüren Arkadaş Gemi İnşa Tersanesi’ne de bu vesileyle ayrıca teşekkür etmek isterim."

Kaynak Referans Gazetesi/Osman Öndeş

Editör: TE Bilişim