Sanmar’dan 22 günde bir römorkör teslimi

Sanmar Denizcilik, sipariş üzerine inşa edilen Ulupınar VI römorkörünün Arpaş A.Ş.’ye teslimini 24 Haziran Çarşamba günü Tuzla Gisaş Rıhtım’da düzenlediği sade bir törenle kutladı.

Sanmar, Ulupınar VI römorköründen önce Rus Sovcomflot firmasına 10 Mart ve 29 Mayıs tarihlerinde Terminal serisinden 2 römorkör teslim etmişti. Ulupınar VI’nın Arpaş’a teslimiyle 2009 yılında ocak-haziran döneminde, 180 günde 8 römorkör teslim ettiklerini söyleyen Sanmar Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gürün, inşa ettikleri römorkörlerin teslim süresi hakkında, ortalama 22 günde bir römorkör teslim ettiklerini ve ekonomik krize rağmen bu ilerlemeden ve özellikle Türk denizcilik sektörüne sağladıkları katkıdan ötürü gurur duyduklarını söyledi.

Arpaş A.Ş. onuruna römorkörde verilen kokteylde Ulupınar VI’nın isim değişim töreni de  gerçekleşti. Arpaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu filolarına katılan bu yeni römorkörün isminin Arpaş X olduğunu açıkladı ve davetlilerin katılımıyla römorkör ile Tuzla’da harika bir seyir yapılarak Arpaş X’in filoya katılımı kutlandı.

Altan Köseoğlu: “Türkiye römorkör yapımında Avrupalı firmalara mahkum değil”

Arpaş X’in filolarındaki eksikliği gidereceğine değinen ve aynı römorkörün ikizinin siparişinin opsiyonladığını da açıklayan Altan Köseoğlu şu açıklamalarda bulundu. “Sanmar’ı tercih etmemizin sebebi bu şartlarda yapılan bu römorkörün bizim çalışma alanımıza çok uygun olması. Bu römorkörün ikiz kardeşini gördük, onu bir test ettik. Dolayısıyla “Ulupınar serisinden bir kardeşi de bize yapın” dedik. Arpaş olarak bizim en küçük çekme gücündeki römorkörümüz 30 tondu. En büyük römorkörümüz ise 60 ton çekme gücünde. Ambarlı’ya gelen gemilerin büyüklüğü dolayısıyla hem konvansiyonel idareden çıkıp ASD römorkör, hem de etkin römorkör gücünü sağlamaya yönelik projeksiyonumuzu bundan beş sene evvel yaptık ve her iki yılda bir filoya bir römorkör kattık. Amacımız; römorkörlerimizi yenileyerek eski römorkörlerden çıkıp herhangi bir probleme sebep olmayan yaşta ve güçte römorkör servis ederek bu projeksiyonda büyüyen gemilere göre çok rahat ve daha kaliteli hizmet verebilmekti. Şimdilerde biliyorsunuz ki Ambarlı’ya, Türkiye’ye yanaşabilen en büyük gemiler gelmeye başladı. 6.500 teu’luk gemiler geliyordu, şimdi 8.500 teu’luk gemiler “opere” edilmeye başlandı. Bunlar 70 bin gros tonluk gemiler. Dolayısıyla bunları abramakta o küçük römorkörler problem yaratıyor. Tabii bu 30 tonlukların yerine aynı ASD römorkör tipi olan Ulupınar serisi, metraj olarak bize çok uygun geldi. Biliyorsunuz 7 numaralı römorkörümüzü tamamen kendimiz projelendirdik ancak bu 60 tonluk römorkörün önemli bir gücünü kullanamamak gibi bir durum çıktı ortaya... Baktık ki, hep 42’lerde 45’lerde dolaşıyoruz, bu da bir maliyet işi. O maliyeti aşağı çekebileceğimiz ölçek nedir derken boyunu ve eşit gücünü biraz düşürdük, işte 42 ton, 42’den de biraz fazla çekme gücüne sahip bir römorkör olan Ulupınar serisi bizim için ideal oldu. Hedefimiz önümüzdeki yıl bir tane daha bunun eşinden yapmak ve ondan sonra elimizdeki römorkörlerden birini dışarı çıkarmak. Tek problem, bu genç filoyu ve etkin sistemi ortaya koyuyoruz ama bir taraftan da bizim politikamız en ucuz servisi vermek. Ama şunu biliyorum ki ben bu işe el attığım günden bu yana gelişen “pilotaj-römorkaj şirketi” sistemi ile burada kullanılan römorkörler ile bakıyoruz ki doğru bir iş yapmışız. Bu doğru iş Türkiye’de çok enteresan bir gelişme sağladı. Türkiye bugün römorkör yapımında Avrupa’daki birkaç tane firmaya mahkum olmaktan kurtulmuş kendi römorkörünü yapıyor. Yurtdışına römorkör yapıyor. Hollanda’ya, Norveç’e, Rusya’ya römorkör satıyor. Dolayısıyla biz belki bunun ölçüsünü tam koyamadan ama doğru bir girişim yapmışız, doğru bir iş becermişiz. Doğru bir vizyon açmışız.”

Sanmar Ailesi olarak dostlarının ve kendisinin  iş yapış prensiplerine de değinen Köseoğlu, “Sanmar Ailesi’nin yönetici kadrosundan önce sahipleri benim dostlarımdır. Aslında bu sektördeki hemen hemen herkes hem dostum hem de çok sevdiğim insanlar ama bütün bunları bir kenara koyup bir iş yapıyoruz. Eğer ben römorköre binip test ettiğimde her şeyden önce “vibrasyon” hissetmiyorsam, teslimimi zamanında alıyorsam bu harika bir iştir ve nitekim dostlarımın güzel bir iş yaptıkları da ortada... Bir de yüzde yüz güvenle çalışıyoruz. Yani bu römorkör yapılırken “bu römorkörün sahibi Altan Köseoğlu, dikkat edin haa...” dediklerini de biliyorum, Sanmar Ailesi’nin her işini nasıl titizlikle yaptığını da...” diyerek bu yeni projeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Ulupınar VI” Teknik Özellikleri:

24,40 metre boy, 9,10 metre genişlik ve draftı 4,40 m. olan römorkör 2 adet 1650 bhp’lik Caterpillar 3512 B ana makina ve Rolls-Royce US155FP ASD tip pervane sistemine sahiptir. 45 ton çekme gücü kapasitesi, baş üstünde bulunan Rolls-Royce TV 1000/230 AW marka çeki ırgatı ve kıç üstündeki çeki kancası ile üstün manevra özelliklerine sahip olan römorkör RINA klas kuruluşu tarafından “sınırsız sefer kurallarına” uygun olarak sertifikalandırılmıştır. En yüksek hızı 13 knot olan römorkörde, 2 adet ana jeneratör ve 1 adet liman jeneratörü bulunmaktadır. Römorkörde 2 adet tek kişilik ve 2 adet çift kişilik olmak üzere toplam 6 kişilik mürettebat kamarası vardır. 

Editör: TE Bilişim