Rus gemi yapımcıları  yeni dünya rekoru tesis etti. Sankt-Peterburg gemi yapım işletmesinde dünyada  en büyük geminin gövdesi kompozit maddelerden yapıldı. Hemen hemen bin tonilatoluk geminin gödesi  8 metre yüksekliğinde olacak.

Rusya deniz kuvvetlerinin siparişi üzerine yapılan  bu geliştirilmiş mayın arama tarama gemisinin gövdesi  tümüyle karbon kompozit maddedendir. İşletme genel müdürü Vladimir Seredoho, muhabirimize verdiği demeçte,geminin  nitelikleri açısından aynı tip teknelerden üstün olacağını kaydederek şunlar söyledi:          

40 yıldan fazla bir zaman içinde   işletmede gövdesi plastik maddelerden olan gemiler yapılıyor.Bu tür ilk gemi daha l963-te yapıldı.Şimdi  gemi yapımında yeni teknolojiler uygulanıyor,yeni maddeler,örneğin  karbon ipliği kullanılarak üretilen maddeler, cam dokuma kullanılıyor.

Geliştirilmiş teknolojiye göre, gemi gövdesi özel dokumadan biçimlenir.Sonradan  basınç altında bu dokumaya emdirilen komposiz maddeler katılaşır. Böyle yapılan gemi gövdesi çelikten yapılmış gövde kadar dayanıklı olur, ağırlığı ise 200 ton  değil sadece70 tondur. Vladimir Seredoho bununla ilgili olarak şunları söyledi:                                   

Biz tüm sürecleri otomatileştirme  teknolojisi geliştirdik. Bir de geminin 8 metrelik gövdesi yapmayı başardık. Önceden gemilerin gövdesi  en çok 5 metre yüksekliğindeydi.

Gövdesi kompozit maddelerden yapılan gemiler mayın arama tarama ve denizde güvenlik sağlamada kullanılabilir.  Bunlar radarlara yakalanmadığı gibi paslanmaz.Ağırlığı az olduğu için yakıt tüketimi de az. Gemileri kompozit maddelerden üretme teknolojisi çifte amaçlı bir teknoloj olduğu için sivil gemi yapımında da uygulanabilir.Rus uzmanlarının geliştirdikleri teknolojinin uygulanması sonucunda gemi yapımında yeni bir aşama açılıyor.

 

Editör: TE Bilişim