Rolls-Royce ve VTT, insansız gemi için stratejik ortaklık yapıyor 
 

Rolls-Royce ve VTT Finlandiya Teknik Araştırma Merkezi insansız yol alabilen ve uzaktan kontrol edilebilen  gemi geliştirmek ve test etmek için stratejik ortaklık kurduğunu açıkladı. Kurulan bu ortaklıkla akıllı gemilerin ticari taşımacılıkta kullanılması amaçlanıyor. 
Rolls-Royce, uzaktan kontrol edilebilen ve kendi kendine yol alabilen gemilerin geliştirilmesinde  öncülük edecek. Geliştirilecek bu gemilerin 10 yıl içinde denizlerde faliyete geçmesi hedefleniyor. 

VTT, gemi simülasyonu ve nükleer güvenlik sistemleri gibi zorlu  ve karmaşık sistemlerde oldukça deneğimli bir kuruluş. Geliştirilecek olan insansız ve uzaktan kontrol edilebilen gemide ise bu kapsamlı uzmanlığını ve deneyimini kullanacak. 

VTT yapılacak olan geminin fiziksel dayanıklılık testlerini, dijital sistemlerini tesedicek ve birbirleriyle olan uyumunu mükemmel seviyeye ulaştıracak. Ayrıca insan faktörünüde göz önüne alarak saha araştırmaları yapacak. 

VTT'nin bir diğer uzmanlık alanıda telekomünikasyon. Fillandiya'dakli 5G ağına sahip olan ve 5G teknolojisinin geliştirilmesi için çalışmalarda bulunan VTT Wİ-Fİ ağlarıylada kapsamlı bir tecrübeye sahip. Uzaktan kumanda edilebilen ticari gemide VTT'ni bu deneğimleride kesinlikle öne çıkacak. 

VTT ile çalışmak Rolls-Royce'un geneleksel testlerini ve dijital simülasyonlarını geliştirmesine ve güvenilir bir prototip geliştirmesine imkan sağlayacak. Rolls-Royce Gemi İstihbaratı Başkan Yardımcısı Karno Tenovuo yaptığı açıklamada, ''Uzaktan kontroledilebilen gemiler Rolls-Royce Marine için kilit bir gelişme projesidir ve VTT akıllı bir gemi konseptinin geliştirilmesi için güvenilir ve yenilikçi bir ortaktır. Bu işbirliği deniz ticareti için tamamen yeni bir köprü ve uzakton kontroller için geliştirdiğimiz Kompleks Sistemler Kullanıcı Deneyimi (UXUS) projesinin doğal bir devamı niteliğindedir.'' ifadelerini kullandı. 

VTT Genel Müdür Yardımcısı Erja Turunen ise, ''Rolls-Royce uzaktan kontrol edilebilen sistemler alanında alanında öncü bir firma. Yaptığımız işbirliği ile VTT'nin benzersiz simülasyon, güvenlik sistemleri ve internek teknolojileri alanındaki deneğimimiz geledcekteki yeni alanlar için yeni çözümler geliştirmemize olanak taşıyacak ve uzmanlığımızı güçlendirecek.'' dedi. 

ROLLS-ROYCE'UN OTONOM TAŞIMACILIĞI

Rolls-Royce otonom teknolojilerin geliştirilmesinde öncülük etmek ve 10 yıl içinde otonom sistemleri hayata geçirmek için önemli atılımlara imza atıyor. Rolls-Royce geleceğin deniz taşımacılığına öncülük etmek için; sivil havacılık, savunma teknolojileri, nükleer güç, deniz araçları güvenlik sistemleri, veri analizi, tasarım ve makine alanlarındaki deneğimlerini bir araya getiriyor. Devletlerden aldığı desteklerlede bu alanda öncü olmak için oldukça sıkı çalışıyor. 

Rolls-Royce, Gelişmiş Özerk Su Kaynaklı Uygulamalar Girişimi'ni (AAWA) yönetiyor. Tekes tarafından finanse edilen AAWA otonom gemileri hayata geçirmek için ele alınması gereken, ekonomik, sosyal, hukuki ve teknolojik faktörleri keşfetmek için üniversiteleri, gemi tasarımcılarını, ekipman üreticileri ve sınıflandırma toplumlarını bir araya getiriyor. Tampere Teknoloji Üniversitesn'deki Fillandiya'nın en iyi akademik araştırmacılarının uzmanlığını bu proje için bir araya getiriyor. 

Rolls-Royce ayrıca Norveç Denizcilik İdaresi, Norveç Kıyı Yönetimi, Norveç Endüstrileri Fedarasyonu ve MARINTEK'in desteğini alan ve otonom gemiler geliştirmek için kurulan Norveç Formu'nun da (NFAS)bir üyesi. NFAS'ın amacı otonom teknojiler alanında çalışan kurum ve kuruluşlarla gemi teknolojileri alanında faliyet gösteren kurum ve kişileri bir araya getirerek otonom gemiler hakkında teknolojik ve sosyolojik araştırmalar yapmak, otonom gemi teknolojisini geliştirmek. Bunun yanında da NFAS otonom gemilerin faliyete geçmesi için Norveç stratejilerini geliştirmek ve otonom gemi teknolojisiyle ilgilenen diğer uluslar arası organlarla işbirliği yapmayıda hedefliyor. 

Editör: TE Bilişim