İlk kez Türk yazılımını RMK'nın SAR gemisi kullanacak

Sikorsky, Rockwell-Collins France-ADLP gibi dünyanın önde gelen savunma sanayii kuruluşlarına yazılım ihraç eden Milsoft, ODTÜ Teknopark'ındaki merkezinde, RMK Marine'nin (Rahmi M. Koç Tersanesi) Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ürettiği 4 arama-kurtarma (SAR) gemisinin yazılımını yapıyor.

Geçen yıl Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın açtığı ihaleyi 352 milyon euro teklif eden RMK almıştı. RMK'nın ilkini 2010, diğer üçünü ise 2011 yılında teslim edeceği 4 adet SAR gemisinin üretimi gibi, yazılımı da ilk kez yerli firmalar tarafından sağlanıyor.

ODTÜ'de Ar-Ge adası

Yıllık yazılım cirosu 20 milyon dolar olan Milsoft, helikopterden gemiye kadar çeşitli yazılım sistemlerinde savunma sanayii odaklı hizmet üretiyor.

270 kişinin çalıştığı Milsoft, Maydonoz Showland'in kurucularından Yalçın Çeviker ve Hava Kuvvetleri'nden emekli Yarbay İsmail Başyiğit tarafından 1998 yılında kuruldu.

Savunma sanayiine Ar-Ge projeleri üreten ve Aselsan, Havelsan ve TAİ de, ODTÜ Teknopark'ta özel bir alanda konumlanıyor. Bu kuruluşlara giriş-çıkışlar özel bir denetimle oluyor. Milsoft'ta da benzer bir önlem alınıyor.

Milsoft'un binası bir hastane kadar bakımlı olurken, açık ofisler "çocuk yuvası" kadar neşeli objelerle ferahlatılmış.

ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut ile birlikte gittiğimiz Milsoft'u gezdiren Başyiğit, son 5 yılda 20 milyon dolar tutarında yazılım ihraç ettiklerini de kaydediyor.

Milsoft, yazılım alanında gelinebilecek en üst seviye olan CMMI-5 sertifikasına da erişti.

Üniversite içinde olmalı

Prof. Ural Akbulut, Teknopark'ın Ar-Ge ihracatının yıllık tutarının 40 milyon dolar, toplam ihracatlarının ise 220 milyon doların üzerinde olduğunu kaydediyor.

14 bin metrekare alanda faaliyet gösteren Teknopark'ta yatırımlar tamamlandığında çalışan sayısı 4 bin 200'e, şirket sayısı ise 220'ye ulaşıyor.

Akbulut, İstanbul için düşünülen Teknokent projesine de değinirken, "Üniversite dışında bir yer arayışı Ar-Ge gelişimine uygun değildir" diyor.

İTÜ'nün Teknopark'ının "gelir amaçlı" olduğunu söyleyen Akbulut, "Burada şirketlere metrekaresi 7 ile 10 dolar arasında kiralama yapıyoruz. Amacımız gayrimenkul geliri sağlamak değil. Gelişen Ar-Ge ürünleri ile teknoloji gelişiminin önünü açmak" vurgusu yapıyor.

Akbulut, Türkiye'nin AB'ye taahhüt ettiği yüzde 2 hedefine (GSMH içindeki payı) yaklaşılmamasını da eleştiriyor.

Hükümetin Ar-Ge'yi desteklemek için getirdiği "vergi muafiyetini" teknoparklarla sınırlaması gerektiğini söylüyor.

Gazetemiz Milliyet'in Personel Yöneticileri Derneği (Per-Yön) ile birlikte başlattığı "Anadolu'da İstihdam Toplantıları" nedeniyle gittiğim Ankara'da, konuşmacılar arasında bulunan Akbulut'un "Eğitimli nüfus oranı yüzde 1 arttığında bunun GSMH'ye etkisi yüzde 10 oluyor" sözü salonda dikkat çekmişti.

Akbulut ile panelde başlayıp teknoparkta süren gezimiz, İngiliz Büyükelçiliği'nin kapısında bitti. Akbulut aynı gün TOBB'un üniversitesi ETÜ'nün de ortak olduğu "Oxford-Ankara Akademik Ortaklığı" projesini imzalayacaktı.
Bakalım üniversite ve sanayinin gündemine giren istihdam sorunu, parti programlarında kendine yer bulabilecek mi?

Kaynak: Serpil Yılmaz/Milliyet [email protected]

Editör: TE Bilişim