Koç, TÜPRAŞ için Kimyasal Tanker Üretti

Koç Topluluğu şirketlerinden RMK Marine'in TÜPRAŞ için ürettiği kimyasal tanker T SEVGİ dün Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı törenle denize indirildi.

Koç gemi sanayine övgüler yağdırdı.

Koç Topluluğu şirketlerinden RMK Marine'nin Tüpraş için ürettiği ''T. Sevgi'' tankerinin denize indirilmesi, ''T. Damla 4'' römorkörünün de teslimi için bir tören düzenlendi.

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Türk gemi inşa sektörünün dünyada altıncılığa yükseldiğini belirterek, ''Küçük kimyevi tanker inşasında tüm dünya ülkelerini geride bırakarak birinciliğe geldi Türkiye. Mega yat sanayiinde de 4 numaradayız'' dedi.

Koç Topluluğu şirketlerinden RMK Marine'nin Tüpraş için ürettiği ''T. Sevgi'' tankerinin denize indirilmesi, ''T. Damla 4'' römorkörünün de teslimi için bir tören düzenlendi. Törene, AKOM'a ait bir tekneyle gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç tarafından karşılandı.

Törende konuşan Rahmi Koç, ''Allah Tüpraş'tan razı olsun. Bize 2 tane tanker, 4 tane de römorkör siparişi verdiler'' dedi. 

''T. Sevgi'' tankerini denize indireceklerini, römorkörlerden 3'üncüsünü de teslim edeceklerini dile getiren Koç, 4. römorkörü ise bir ay sonra teslim edeceklerini bildirdi.

Rahmi Koç, ''Sevgi'' tankerini ''Gönül'' adlı tankerin takip edeceğini dile getirerek, ''Şu gördüğünüz tankeri saç kesiminden 10 ay sonra bugün denize indiriyoruz. 4 ay denizde üzerinde çalışacağız ve sonra teslim edeceğiz. Bu 14 ay yapım süresini 12,5 aya çekmeye çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Otomobilci gözüyle bakılırsa gemi yapmayı kamyon, yat inşa etmeyi ise otomobil imal etmeye benzetebileceklerini dile getiren Koç, her ikisinin de ayrı beceri istediğini söyledi.

Koç, gemilerin, ticari olduğu için teslim zamanı ve fiyatının hayati önem taşıdığını, yat inşaatında ise güzel bir dizayn ve temiz işçilik gibi özelliklerle müşteriyi memnun etmenin esas olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Türk gemi inşa sektörü 2002 senesinde dünyada 23. iken 2007 yılında altıncılığa yükselmiştir. Bundan sonra kademe kazanmak daha da zor olacaktır. Zira rekabet gitgide keskinleşiyor, şiddetleniyor. Küçük kimyevi tanker inşasında tüm dünya ülkelerini geride bırakarak birinciliğe geldi Türkiye. Mega yat sanayiinde de 4 numaradayız.''

RMK Marine Tersanesi'nin 1974'te Jak Kamhi tarafından Proteksan adıyla Haliç'te kurulduğunu, daha sonra Tuzla'ya taşınan tersanenin 1997'de Koç Grubu'na geçtiğini anlatan Koç, o zamandan bu yana gemi ve yat inşasında büyük adımlar attıklarını söyledi.

Rahmi M. Koç, ''100 ve 120 feet oyster tekneler bundan böyle burada üretilecek. Kürleme fırınımız bitmek üzere. Mühendislik binamızı da yeni bitirdik. 50 metre ve 500 ton üzeri yatları denize indirebilmek için yaptığımız kızak çok yakında tamamlanacak. Bütün gayemiz rekabet gücü olan ve Koç ismine yakışır gemi ve yat inşa etmek ve onların bakımlarını en iyi şekilde üstlenmek'' diye konuştu.

Kadir Topbaş'ın Konuşması

Kadir Topbaş da, bugün İstanbullular'ın seçtiği yeni Şehir Hatları vapurlarından birini denize indirdiklerini, şimdi de bir tankeri denize indirmek için bir arada bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Onurla ifade etmek istiyorum ki, artık Türk denizciliğinde gelinen mesafeler, alınan yollar gerçekten küçümsenmeyecek kadar büyük. Burada emeği geçen tüm mühendislere ve işçilere teşekkür ediyorum. Artık dünya sularında da Türk yapımı gemilerin hizmet vermesi ve varlığımızı ifade etmesi gerçekten onur verici.''

RMK MARİNE'İN 18. TANKERİ

Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen, RMK Marine'in inşa ettiği 18. tankeri denize indireceklerini ve Tüpraş için inşa ettikleri römorkörü teslim edeceklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

''Tüpraş Sevgi adlı tankerimiz 10.500 DWT'luk olup ICE 1A sınıfıdır. 132 metre uzunluğunda ve 19 metre genişliğindeki tankerimiz 14,1 knot hız yapacak ve 12.500 kübik metre kargo kapasitesine sahip. Tüpraş Damla 4 römorkörümüz 32,7 metre uzunluğunda ve 10,5 metre genişlikte. 60 ton baştan çekme gücüne sahip. İki adet 2500 bg ana makineleri ve 360 derece dönebilen çift pervanesi var. 60 bin DWT ile 300 bin DWT aralığındaki gemilere liman hizmeti verecek römorkörler saatte 1400 metreküp su veya köpük atabilen yangın söndürme sistemi ile donatılmış.''

Önen, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemi Projesi çerçevesinde yatırımlarını tamamlamakta olduklarını, panel ve blok imalatı için yeni kapalı hangarları ve boru imalat atölyelerinin bu yıl sonundan önce devreye gireceğini, ''Nazenin V''i takiben 45 metre yeni bir motor yat imalatına bu ay başlayacaklarını, ticari gemi konusunda ise bugün denize inecek tankerden boşalan kızağa 150 metre uzunluğunda bir offshore gemiyi koyacaklarını bildirdi.

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu da, enerji pazarında ham petrolün çıkarılması, rafinajı ve piyasaya sürülmesi kadar emniyetli biçimde nakliyesinin de önemli maliyetlerden biri olduğunu belirterek, bu nedenle gerektiğinde kimyasal da taşıyabilecek iki ürün tankerinin RMK Marine Şirketi'ne yaptırılmasına karar verildiğini söyledi.

TERMİNAL GELİRLERİNDE ARTIŞ

Memioğlu, Tüpraş rafinelerinde 1970'li yıllardan beri çalışan römorkörlerin yaşlanması ve büyüyen tonajlar karşısında yetersiz kalması nedeniyle yeni römorkörler yaptırılmasının da kararlaştırıldığını dile getirerek, ''Römorkörler tankerlere her türlü manevraların yaptırılması, limanda gemi ve deniz yangını emniyetinin sağlanması ve acil durumlarda can kurtarma gibi önemli hizmetlerde kullanılacak. Denize dökülen petrol atıklarını toplama özelliği de olan yüksek manevra yeteneği ile donatılmış römorkörler sayesinde terminal operasyonları daha emniyetli yapılacak, terminal gelirlerinde de artış sağlanmış olacak'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rahmi Koç ile Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Semahat Arsel, onur plaketini kütüğe çaktılar. Semahat Arsel daha sonra ipi keserek ''T. Sevgi'' tankerini denize indirdi.

''T. Damla 4'' römorkörü de Rahmi M. Koç, Kadir Topbaş, Semahat Arsel, Mustafa Koç, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut'un katılımıyla kurdele kesilerek teslim edildi.

 

KOC TOPLULUGU SIRKETLERINDEN RMK MARINE'NIN TUPRAS ICIN URETTIGI 'T. SEVGI' TANKERININ DENIZE INDIRILMESI, 'T. DAMLA 4' ROMORKORUNUN DE TESLIMI ICIN BIR TOREN DUZENLENDI. TORENE KOC HOLDING SEREF BASKANI RAHMI KOC (SOL 3) ILE BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI KADIR TOPBAS (SAG 2) DA KATILDI. (ANADOLU AJANSI - AFFAN KULUNYAR)

KOC TOPLULUGU SIRKETLERINDEN RMK MARINE'NIN TUPRAS ICIN URETTIGI 'T. SEVGI' TANKERININ DENIZE INDIRILMESI, 'T. DAMLA 4' ROMORKORUNUN DE TESLIMI ICIN BIR TOREN DUZENLENDI. TORENE KATILAN KOC HOLDING SEREF BASKANI RAHMI KOC KONUSMA YAPTI. (ANADOLU AJANSI - AFFAN KULUNYAR)

TORENE KATILAN KOC HOLDING SEREF BASKANI RAHMI KOC ILE KOC HOLDING YONETIM KURULU UYESI SEMAHAT ARSEL, ONUR PLAKETINI KUTUGE CAKTILAR. (ANADOLU AJANSI - AFFAN KULUNYAR)

  TORENE KATILAN KOC HOLDING YONETIM KURULU UYESI SEMAHAT ARSEL, IPI KESEREK 'T. SEVGI' TANKERINI DENIZE INDIRDI. (ANADOLU AJANSI - AFFAN KULUNYAR)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim