PUTİN, GEMİ İNŞAYI UÇURACAK

Putin, ülkenin doğu ucundaki Vladivostok şehrinde toplam 3 milyar 500 milyon Euro tutarında gemi inşa yatırımı yapılacağını söyledi.
 
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile son dönemde büyük düşüş gösteren Rus gemi inşa sanayini ayağa kaldırabilmek adına hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağını gösterdi. Putin, söz konusu açıklamada ülkenin doğu ucundaki Vladivostok şehrinde toplam 3 milyar 500 milyon Euro tutarında gemi inşa yatırımı yapılacağını söylerken, Rus uzmanlar da programı “Gemi inşa alanında yürürlüğe girecek en kapsamlı yatırım programlarından biri” olarak nitelediler. Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası gemi inşa alanında bir dönem organize olmakta zorlanan Rusya’da, birbiri ardına yaşanan ekonomik krizler de bu alana yatırım yapılmasının önünü tıkamıştı. Teknolojisi eskiyen Rus tersanelerinin Uzakdoğulu rakiplerine yetişme ve onlarla yarışma konusunda büyük sıkıntılar yaşaması Rus ticaret filosunun yaşlanması ve bir kısmının atıl kalması tehlikesini de beraberinde getirmişti. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bu konuya da değinen Vladimir Putin, yapılacak yatırımla birlikte devlet aidiyetindeki gemi inşa merkezinin 2020 yılı ve sonrasındaki gemi ihtiyaçlarını karşılama konusunda yeterliliğe kavuşturulacağını söyledi. Putin ayrıca, kendisine gelen raporlarda Rusya’nın 2015 yılı itibariyle iç ve dış su yollarında kullanmak üzere aralarında ice-breaker, yük gemisi, kurtarma gemisi ve tankerlerin bulunduğu yaklaşık 350 geminin inşasına başlamak zorunda olduğunu kaydetti.

Rusya’nın deniz ticaretindeki esnekliğini kaybetmemek adına yaptığı bu dev hamleyi değerlendiren uzmanlar, genel maksatlı gemiler kadar özel maksatlı tankerlerin inşasına da dikkat çekiyorlar. Geçtiğimiz günlerde yine Vladimir Putin tarafından sembolik açılışı gerçekleştirilen 2 bin 700 kilometre uzunluğundaki Sibirya-Pasifik Petrol Boru hattı ile Rus petrolünün, Asya pazarlarına ulaştırılması yönünde büyük bir adım atıldığını belirten uzmanlar, Kozmino bölgesindeki terminalde yüklenecek tankerler ile petrolün enerji açlığı çeken Japonya, Kore ve Çin’e ulaştırılmasının düşünüldüğünü kaydettiler. Uzmanlara göre, uzun vadeli bu alışverişin Rus tankerleri ile yapılması aynı zamanda devlet aidiyetindeki holdingin kar maksimizasyonuna ulaşmasını da kolaylaştıracak. Rusya Başbakanı Putin’in yaptığı açıklamalarda inşa kabiliyetleri geliştirileceği söylenen Vladivostok’daki gemi inşa merkezinin aynı zamanda askeri gemi inşası konusunda da modifiye edilip edilmeyeceği ise şimdilik gizemini koruyan konulardan bir tanesi. Bu konuyu önemli kılan ise Rusya’nın Fransız Mistral sınıfı çıkarma gemilerine duyduğu ilginin Fransa tarafından karşılıksız bırakılmamış olması. Hatırlanacağı gibi, ilk etapta Mistral sınıfı gemilerden satın almayı, akabinde Fransa ile birlikte askeri gemi inşası alanında yatırım yapmayı planlayan Rusya tarafının bu düşüncesi NATO çevreleri ve Amerika Birleşik Devletlerinde tepkiyle karşılanmıştı. Bu tepkiye karşılık olarak ise Rusya’nın İspanya ve Hollanda’ya da benzer teklifleri götürerek işbirliği tabanını genişletmeye çalıştığı biliniyor. Ticari gemilerin inşasında olduğundan daha fazla teknolojik yatırımlara ihtiyaç duyan Rus askeri tersanelerine yakın zamanda devlet desteği geleceği analistlerce tahmin edilen gelişmelerden bir tanesiydi. Ancak Vladivostok hamlesinin bu desteği barındırıp barındırmayacağı şimdilik bilinmiyor. Bu konuda kesin olarak bilinen şey ise, Rusya’nın ticari anlamda olduğu kadar askeri anlamda da gemi inşa desteğine ihtiyaç duyduğunun Gürcistan çatışması esnasında net şekilde görüldüğü.


Cem TOP - PERŞEMBE ROTASI
 

Editör: TE Bilişim