Meksika Petrol Tekeli PEMEX’e bağlı bir alt kuruluş olan, PEMEX Refinacion, kimyasallar ve petrol taşıyan gemi satın alınması için uluslararası ihale düzenleyecek. 5-6 adet olarak planlanan gemiler 2007 ile 2010 yılları arasında inşa edilmiş, azami tonajı 37-42 bin ve 40-45 bin ton olan, maksimum uzunluğu 202 m, maksimum genişliği 32,2 m özeliklerinde olacak.

Petrol ve petrolden elde edilen ürünlerin rafine edilmesi, satılması ile Meksika kıyılarında dağıtımdan sorumlu PEMEX Refinacion’a gemi alımındaki hususları PEMEX Maddi Kaynaklar Müdürü Agustin Castillo şu şekilde özetliyor: “İhalenin amacı PEMEX Refinacion’a gemi satımında yer almak isteyen armatör, tersane ve finans şirketlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde katılımını garanti etmek. PEMEX Refinacion denizcilik ve tedarik zincirinin performansını, tanker gemilerinin eksikliğinden ve verimlilik sorunlarından dolayı iyileştirmek istiyor. 2008 yılında uluslararası ihale yöntemiyle, 10 yıllığına kiralanmak üzere 4 tanker gemi satın alındı. 2007 ile 2010 yılları arasında petrol filosuna 20 tanker gemi entegre edilmiştir. PEMEX için en ekonomik alternatif yeni inşa edilmiş tanker gemilerin satın alınmasıdır. Satın alım peşin ya da kiralama yöntemi ile yapılacak.”

Gerçekleştirilecek uluslararası ihalenin takvimine ise şöyle: Temmuz ayı başlarında ihale resmi gazetede duyurulacak, Ağustos ayı boyunca doğabilecek sorunlara ilişkin toplantılar düzenlenecek, Eylül’ün ilk yarısından önce teklifler sunulacak, Eylül’ün ikinci yarısından Ekim ayı başına kadar teklifler incelenecek ve değerlendirilecek, Ekim ayı başında ihaleye ilişkin kararlar açıklanacak ve Ekim ayının ikinci yarısında kontrat resmi hale getirilecek.

Editör: TE Bilişim